Γκοσν: Ποιους δειχνει για την «στημένη» σύλληψη

Θύμα πλεκτάνης που εξυφάνθηκε στους κόλπους της Nissan υποστήριξε ότι είναι ο Κάρλος Γκοσν, κατονομάζοντας ως υπεύθυνους μία σειρά κορυφαίων στελεχών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Γκοσν, ο οποίος με μία κινηματογραφική απόδραση από τις ιαπωνικές φυλακές βρέθηκε στη Βηρυττό του Λιβάνου, παραχωρεί την πρώτη συνέντευξη Τύπου από τη σύλληψή του στο Τόκιο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. 

Σε αυτήν έχει μέχρι στιγμής κάνει λόγο για στημένη σύλληψη και ευρύτατη σύγκρουση συμφερόντων στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών και της Nissan.  «Συνελήφθη για μία αμοιβή, που δεν ήταν καθορισμένη, δεν είχε αποφασιστεί και δεν είχε πληρωθεί» υποστήριξε και πρόσθεσε πως στην παγίδα, που στήθηκε εναντίον του «είχαν προφανώς συμμετοχή ο Χιρότο Σαϊκάουα, ο Χάρι Νάντα και ο Τοσιάκι Ονούμα». Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν αρκετοί ακόμη», ενώ ο Μασαζάκου Τογιόντα, μέλος του Δ.Σ., «ήταν ο δεσμός ανάμσεα στο Δ.Σ. της Nissan και τις αρχές.

Τόνισε δε πως «οι μόνοι που δεν βλέπουν τη σύγκρουση συμφερόντων» στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών και της Nissan είναι οι Ιάπωνες.

Επιπλέον είπε πως ήταν έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Ιούνιο του 2018, αλλά «δυστυχώς απεδέχθη την πρόταση να συνεχίσω για να ολοκληρώσω τη συνένωση των δύο εταιρειών (Renault και Nissan)». Αυτό ήταν που εξόργισε σύμφωνα με τον Γκοσν στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας που δεν ήθελαν πλήρη συγχώνευση. «Ορισμένοι από τους Ιάπωνες φίλους μου νόμιζαν ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από την επιρροή της Renault στη Nissan ήταν να ξεφορτωθούν εμένα» σχολίασε. 

Σε ανακοίνωσή της που προηγήθηκε της συνέντευξης τύπου η Nissan ανέφερε ότι η ίδια ανακάλυψε «πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Γκοσν, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας» και αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του  ως εκτελεστικό μέλος για αυτό και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

Παράλληλα τόνιζε πως η εσωτερική έρευνα ανέδειξε «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Γκοσν, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης  περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος». 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη