Η χρονιά που οι μεγιστάνες της Ινδίας αντιμετώπισαν… μέχρι και θάνατο

Για πολλούς Ινδούς μεγιστάνες το 2019 τέλειωσε με πολύ δυσμενείς όρους λόγω του πρόσφατου σχεδίου νόμου περί χρεοκοπίας της χώρας, με τους μεγιστάνες να τρέχουν και να μην φτάνουν για να καθαρίσουν τα χρέη από τα βιβλία τους.

Χάθηκαν απίστευτα ποσά και περιουσιακά στοιχεία ένω πολλοί κατέληξαν στη φυλακή και άλλοι αυτοκτόνησαν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλοί δανειστές άρχισαν το 2019 να κατάσχουν περιουσίες από παραβατικές επιχειρήσεις ή να τις οδηγούν σε πτώχευση, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τράπεζες της Ινδίας διέγραψαν ένα ιστορικό υψηλό ποσό δανείων ύψους 39 δισ. δολάρια μέσα σε διάστημα 18 μηνών, σε μια προσπάθεια να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους, «παλεύοντας» να επιστρέψουν στα κέρδη έπειτα από τεράστια χρέη σε δάνεια τα οποία έπρεπε να σηκώσουν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια σκιώδης τραπεζική κρίση οδήγησε σε συμπίεση της ρευστότητας, αποδυναμώνοντας εντελώς επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονταν σε ρευστότητα.

«Έχει κλείσει ο κύκλος για τους μεγιστάνες που βασίζονταν στην ανάπτυξη μέσω δανεισμού» είπε ο οικονομικός αναλυτής της Brescon & Allied Partners, Nirmal Gangwal. «Πολλές εταιρείες κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Πρόκειται για πρωτοφανής πτώση».

Μερικοί από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους επιχειρηματίες της χώρας που είδαν τις περιουσίες τους να καταρρέουν:

Υπόθεση Malvinder & Shivinder Singh



Δύο αδέρφια τα οποία είχαν στην κατοχή τους τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Ινδία και τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα νοσοκομείων συνελήφθησαν τον Οκτώβριο για απάτες αναφορικά με χρήματα που είχαν δανειστεί ύψους 337 εκατ. δολαρίων, ενώ οι αρχές της χώρας βρήκαν ότι το 2018 τα αδέρφια είχαν υπεξαιρέσει 56 εκατ. δολάρια από την αλυσίδα νοσοκομείων. Συνολικά πρόκειται για κατάρρευση αξίας 2 δισ. δολαρίων

Υπόθεση V.G. Siddhartha

 
Πριν αυτοκτονήσει πηδώντας από γέφυρα τον Ιούλιο, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ «Cafe Coffee Day» έγραψε ένα γράμμα στο οποίο αναφερόταν στις πιέσεις που δεχόταν από τους δανειστές του και από την εφορία. Ο Siddhartha τα τελευταία δύο χρόνια δέσμευε όλο και περισσότερες μετοχές της εταιρείας με σκοπό την αναχρηματοδότηση δανείων όλο και στενότερων περιόδων με τεράστια επιτόκια. «Ηθελα να πω ότι έδωσα τα πάντα» , έγραψε στην επιστολή. «Πολέμησα για πολύ καιρό αλλά σήμερα τα παράτησα».

Υπόθεση Naresh Goyal

Έχτισε τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ινδίας σε αξία, αλλά παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Jet Airways τον Μάρτιο, υποχωρώντας στην πίεση των τραπεζών που πήραν την εταιρεία. Ο ανταγωνισμός και τα λίγα έσοδα έσπρωξαν την εταιρεία σε μεγάλες απώλειες. Η αεροπορική εταιρεία σταμάτησε να πετάει τον Απρίλιο και πτώχευσε δύο μήνες αργότερα, καθώς οι δανειστές απέτυχαν να βρουν αγοραστή. Τον Ιούλιο, ένα Δικαστήριο της Ινδίας απαγόρευσε στον Naresh Goyal να πετάξει στο εξωτερικό, αφού η κυβέρνηση ανέφερε ότι ερευνάται για απάτη 2,6 δισ. δολάρια με την Jet Airways.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν