«Φρένο» στα σχέδια χρηματιστηριακής σύνδεσης Λονδίνου και Σαγκάης

Την προσωρινή αναστολή των σχεδίων για τη διασυνοριακή σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Λονδίνου αποφάσισε η Κίνα, εξαιτίας των πολιτικών εντάσεων με τη Βρετανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, η απόφαση του Πεκίνου εγείρει ερωτήματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η αναστολή της σύνδεσης των δύο χρηματιστηρίων -γνωστή με την ονομασία Shanghai-London Stock Connect- σκοπό έχει την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων της Βρετανίας με την Κίνα-, να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν την επενδυτική τους βάσης και να επιτρέψει την πρόσβαση σε επιχειρήσεις εισηγμένες στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανάμεσά τους αξιωματούχοι αλλά και πρόσωπα που εργάζονται για να κλειστούν χρηματιστηριακές συμφωνίες, επισήμαναν όλες ότι η κίνηση έχει πολιτικά αίτια. Οι δύο πηγές επισήμαναν τη στάση του Λονδίνου στις πολύμηνες διαδηλώσεις στο Χογκ Κογκ. Άλλη επισήμανε τα σχόλια της Βρετανίας μετά τη σύλληψη πρώην πλέον στελέχους του προξενείου της στο Χονγκ Κονγκ.

Οι βρετανικές εταιρείες και τράπεζες που ενδιαφέρονται σύνδεση των δύο αγορών παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην προσπάθειά τους να καταλάβουν πώς εννοεί ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να χειριστεί τις σχέσεις με την Κίνα και το ζήτημα των κινητοποιήσεων στο Χογκ Κογκ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας