Μπρούνο Λε Μερ: Ο υπουργός που θέλει «ευρωπαίους πρωταθλητές» για να αντιμετωπίσουν Κίνα και ΗΠΑ

Ο Μπρουνό Λε Μερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είναι από τους πιο εμβληματικούς εκφραστές της ανάγκης για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής σε πολλά πεδία, προκειμένου η Ε.Ε. να επιβιώσει απέναντι στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ, υλοποιώντας τη «γραμμή» που προωθεί συστηματικά ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη γαλλική νίκη έγινε σαφής όταν πριν μερικές ημέρες, η Κομισιόν, δια της Δανέζας Επιτρόπου Μαργκρέτ Βεστάγκερ, αρμόδιας για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή πολιτική ανακοίνωσε ότι επανεξετάζονται («επικαιροποιούνται») οι κανόνες που αφορούν στον ορισμό της αγοράς και επομένως συνολικά η πολιτική ανταγωνισμού.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι η Κομισιόν δεν θα απορρίπτει πια τόσο εύκολα τις συγχωνεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως έκανε στις αρχές του χρόνου στους σιδηροδρόμους, εμποδίζοντας την ένωση της γαλλικής Alstom και της γερμανικής Siemens. Αφετέρου, θα γίνει ακόμα αυστηρότερη η στάση των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού απέναντι στα αμερικανικά ψηφιακά μονοπώλια γνωστά και ως GAFA (Google, Amazone, Facebook, Apple), τα οποία ήδη βρίσκονταν στο στόχαστρο.

Η αλλαγή αυτή έχει εκληφθεί ως μια νίκη των Γάλλων, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν υποστηρίζει ότι εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει σε όλα τα πεδία, με δική της άμυνα, δικό της προϋπολογισμό και σθεναρή παρουσία παγκοσμίως, κινδυνεύει κυριολεκτικά να εξαφανιστεί, στο περιθώριο μιας τιτανομαχίας η οποία ήδη εξελίσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Γι’ αυτό και η στροφή αυτή στην πολιτική ανταγωνισμού έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη Γαλλία αλλά και από τη Γερμανία, έστω και πιο διακριτικά. Άλλωστε οι Γερμανοί έχουν πάντα μια πιο αμφίθυμη στάση απέναντι στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα τους είναι πιο εξαρτημένη από τις εξαγωγές στις δύο αυτές χώρες που είναι οι σημαντικότεροι πελάτες της.

Η πιο εμβληματική πάντως φυσιογνωμία της προωθούμενης στροφής είναι ο Μπρούνο Λε Μερ και αυτός συνήθως κάνει τις πιο σαφές και αιχμηρές δηλώσεις.

Ο Λε Μερ είναι εκείνος που προωθεί το φόρο 3% στα αμερικανικά ψηφιακά μονοπώλια γνωστά και ως GAFA (Google, Amazone, Facebook, Apple), είναι εκείνος που επιτίθεται στο ψηφιακό νόμισμα του Facebook λέγοντας ότι η Ευρώπη θα χάσει τη νομισματική κυριαρχία της, είναι πάλι εκείνος που ευλογεί κάθε προσπάθεια συνένωσης επιχειρηματικών δυνάμεων μεταξύ γαλλικών, γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών, προκειμένου να αποκτήσουν την αναγκαία ισχύ για να αναδειχθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Φαίνεται ότι η γαλλική γραμμή υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκών επιχειρηματικών πρωταθλητών, οι οποίοι θα τα βγάλουν πέρα με τα αμερικανικά και τα ανερχόμενα κινεζικά μεγαθήρια κερδίζει έδαφος.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες