ΗΠΑ: Πράσινο από Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων στον Nord Stream 2

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε σήμερα υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι ενισχύει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη.

Οι κυρώσεις, που καταγγέλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύουν τις εταιρείες που συνεργάζονται για την κατασκευή του Nord Stream 2, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης, μέσω της οποίας μέχρι στιγμής διαμετακομίζεται μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι κυρώσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως κομμάτι του νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μέσα στην εβδομάδα, από τον πρόεδρο Τραμπ. Το μέτρο της επιβολής κυρώσεων έχει ήδη περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων, και πρόκειται να αποσταλεί στον Τραμπ για να το επικυρώσει.

Έπειτα, ο Τραμπ θα έχει διορία 60 ημερών για να καταδείξει ποιες είναι οι εταιρείες που σχετίζονται με τον αγωγό. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ανάκληση ταξιδιωτικών θεωρήσεων στις ΗΠΑ για τους εργολάβους που συνδέονται με τον αγωγό.

Ένας από τους κύριους στόχους των τιμωρητικών μέτρων είναι η Allseas, μια ελβετική εταιρεία που κατέχει το μεγαλύτερο στον κόσμο πλοίο καθέλκυσης σωλήνων αγωγών, το Pioneering Spirit που χρησιμοποιεί η ρωσική εταιρεία Gazprom για την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού.

Ο αγωγός αποτελεί μια επένδυση ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, με το ήμισυ να χρηματοδοτείται από τη Gazprom και το άλλο μισό από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).

Επιπλέον, όσοι βρεθούν στο στόχαστρο των κυρώσεων θα έχουν περιθώριο 30 ημερών να σταματήσουν τις εργασίες τους σε σχέση με τον αγωγό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αγωγός αυξάνει το πόσο βασίζεται η Ευρώπη στην Ρωσία, με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιπλήττουν τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στα εσωτερικά τους ζητήματα.

 ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες