ΕΚΤ: Μειώνει τα εποπτικά τέλη για τις τράπεζες

Τον αναθεωρημένο κανονισμό της σχετικά με τα εποπτικά τέλη που επιβάλλει στις ευρωπαϊκές τράπεζες δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανακοινώνοντας τη μείωσή τους από το 2020 και μετά η οποία αναμένεται να ωφελήσει τα δύο τρίτα των μικρότερων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της μετά από δύο δημόσιες διαβουλεύσεις κατέληξε στο αναθεωρημένο πλαίσιο επικαιροποιώντας και την απόφαση που αφορά τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των ετήσιων τελών.

Η ΕΚΤ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα δαπανήσει 559 εκατ. ευρώ το 2019 για την εποπτεία των τραπεζών έναντι 502,5 εκατ. ευρώ που είχε δαπανήσει το 2018.

Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως τα μεμονωμένα τέλη που η ΕΚΤ επιβάλλει στις τράπεζες τις οποίες εποπτεύει και τη χρονική στιγμή είσπραξής τους. Ξεκινώντας από την περίοδο επιβολής τέλους 2020, η ΕΚΤ θα μειώσει την ελάχιστη συνιστώσα εποπτικού τέλους για τα μικρότερα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα με συνολικά στοιχεία ενεργητικού 1 δισεκ. ευρώ ή λιγότερο. Από αυτήν την αλλαγή θα ωφεληθούν περίπου τα δύο τρίτα των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση σε εκ των υστέρων τιμολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός των τελών για τις τράπεζες πλέον θα πραγματοποιείται βάσει του πραγματικού κόστους που προκύπτει από την εποπτεία και όχι βάσει του εκτιμώμενου κόστους. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα επαναχρησιμοποιεί υπάρχοντα εποπτικά στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών, εξαλείφοντας την ανάγκη για ξεχωριστές διαδικασίες συλλογής δεδομένων για τις περισσότερες τράπεζες.

Στο εξής η ΕΚΤ θα συλλέγει τα τέλη το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους για το δωδεκάμηνο που λήγει τον Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια, τα τέλη για την περίοδο επιβολής τέλους 2020 θα συλλεχθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν