Συμφωνία επί της αρχής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Σε μία επί της αρχής εμπορική συμφωνία φέρεται να έχουν έρθει Ουάσιγκτον και Πεκίνο, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία τονίζουν πως η αποκαλούμενη συμφωνία «πρώτης φάσης» αναμένει πλέον την υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναμένεται σύντομα ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την ώρα που ο Τραμπ αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με τους ανώτατους συμβούλους του για το εμπόριο.

Σύμφωνα με το CNN η επί της αρχής συμφωνία δεν εξετάζει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της Κίνας που επεδίωκε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίο είχε ανακοινώσει από τον Οκτώβριο μια προκαταρκτική συμφωνία με το Πεκίνο για τον τερματισμό του Σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Όπως σημειώνεται πιθανή συμφωνία θα απέτρεπε έναν νέο γύρο αμερικανικών δασμών περίπου 160 δισ. δολαρίων σε κινεζικά ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και παιχνίδια που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται «πολύ κοντά» σε μια εμπορική συμφωνία, μια δήλωση που έφερε κύμα ευφορίας στις αγορές και νέο ρεκόρ στη Wall Street. Αρκεί ένα τιτίβισμα από τον Αμερικανό πρόεδρο για μεταστροφή του κλίματος και αναπτέρωση των ελπίδων για ματαίωση του νέου γύρου δασμών σε κινεζικά αγαθά, που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.

«Πλησιάζουμε πολύ κοντά σε μια μεγάλη συμφωνία με την Κίνα. Το θέλουν, όπως κι εμείς», ανέφερε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φεγκ είχε προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις. «Τα οικονομικά και εμπορικά επιτελεία των δύο πλευρών διατηρούν στενή επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Γκάο, αρνούμενος όμως να κάνει κάποιο σχόλιο για το εάν το Πεκίνο σκέφτεται να επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον «πατήσει τη σκανδάλη» αυτό το Σαββατοκύριακο, δασμολογώντας κινεζικά αγαθά ύψους 156 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Άμεσο το πλήγμα της επίθεσης του Ισραήλ στις αγορές – Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων