ΕΟΚΕ: Σκεφτείτε παγκόσμια, δράστε τοπικά

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να σκεφτούν σε διεθνή κλίμακα, αλλά να δράσουν σε τοπικό επίπεδο ανέλυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC), Luca Jahier.

Μιλώντας στο πλαίσιο σεμιναρίου στις Βρυξέλλες για το μέλλον της ΕΕ και τη νέα εντολή που έχει αναλάβει, εξήγησε ότι στόχος δεν είναι να παραδειγματιστούν οι χώρες μέλη από τις πρακτικές των Βρυξελλών, αλλά να τις ενσωματώσουν σε τοπικό επίπεδο ενστερνιζόμενοι το υφιστάμενο περιβάλλον.

Επιχείρηση του μέλλοντος το κλίμα
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι προφανές το γεγονός ότι οι πολλές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. «Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ είναι θετικός, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν εκεί, καθώς πρέπει να στοχεύσουμε στην ισότητα, στην εξεύρεση λύσεων για την κλιματική αλλαγή, καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης», είπε σχετικά.

To green deal και η οπισθοχώρηση
Όπως είπε, το green deal, η συμφωνία που παίρνει το πράσινο φως του Ευρωκοινοβουλίου αλλάζει τα δεδομένα, σημειώνοντας ότι το κλίμα είναι η επιχείρηση του μέλλοντος.

Παράλληλα, ο κ. Jahier επεσήμανε τον ρόλο της Αφρικής για την Ευρώπη, τις προοπτικές και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η μία ήπειρος για την άλλη λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των καταναλωτών στην αφρικανική ήπειρο.

Οι πολίτες θέλουν καλύτερη Ευρώπη
Όσον αφορά τις φωνές διαμαρτυρίας που εκφράζονται σχετικά με τον ρόλο και τις δράσεις της ΕΕ, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε διαρκή αγώνα και σε κρίσιμο σταυροδρόμι», προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες μίας επαναστροφής, δηλαδή ενός βήματος πίσω δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ, Isabel Cano Aguilar, ανέφερε ότι οι πολίτες της ΕΕ, θέλουν περισσότερη Ευρώπη, αλλά και καλύτερη Ευρώπη. «Ο ρόλος της EESC είναι να δείξουμε στους πολίτες της ΕΕ ότι η Ευρώπη έχει πλεονεκτήματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι κοινωνία, επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να υιοθετήσουν το ξεκάθαρο μήνυμα της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταστεί πρωταθλήτρια στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

Χρειάζονται γυναίκες στα αεροπλάνα, στα τρένα
Στο ίδιο μήκος κύματος η επικεφαλής του Directorate B – Legislative Work, Birgit Fular εξήγησε ότι ρόλος της EESC είναι να ενσκύψει στα προβλήματα των πολιτών, σε κάθε χώρα, τοπικά. «Καλούμε τους Ευρωπαίους πολίτες να βρουν και να μας επισημάνουν τα κενά που βρίσκουν τις Βρυξέλλες», είπε η κ. Fular, τονίζοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης της γυναικείας παρουσίας και εκπροσώπησης σε βασικούς τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. «Χρειαζόμαστε γυναίκες στις μεταφορές, στα τρένα, γυναίκες πιλότους», ανέφερε σχετικά.

Ανάπτυξη, αλλά μόνο βιώσιμη
Η εκπρόσωπος της ΕΟΚΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, Brenda King, ανέλυσε τον ρόλο της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των δράσεων για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν κάνουμε αρκετά για το κλίμα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας γενικά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», τόνισε η κ. King.

Ταυτόχρονα, το μέλος της Workers Group, Anne Demelanne επεσήμανε ότι χρειάζεται ανάπτυξη, αλλά όχι οποιουδήποτε είδους, καθώς αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι βιώσιμη. «Θέλουμε παραγωγικές επενδύσεις στην Ευρώπη, κοινωνικές επενδύσεις, στην εκπαίδευση εργαζομένων, στην παιδεία, στις θέσεις εργασίας, με παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της ευρωπαϊκής κοινότητας», ανέφερε σχετικά.

Μιλώντας για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, εξήγησε ότι σημασία έχει το είδος και η ποιότητα της απασχόλησης και όχι μόνο μία ακόμα θέση εργασίας.

Η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι μετά το Brexit
Από τις σχέσεις που θα υπάρξουν στο μέλλον ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξαρτηθεί ο αντίχτυπος του Brexit στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του EESC Breixt Follow Up Group, Stefano Mallia, εκφράζοντας την άποψη ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες για τη Βρετανία παρά για την ΕΕ, ιδιαίτερα στις εξαγωγές. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το μέγεθος των επιπτώσεων δεν μπορεί να προβλεφθεί επί του παρόντος.
 



«Υπάρχουν σχέσεις δεκαετιών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Εργαζόμαστε σε ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Έχουμε επισκεφθεί όλες τις χώρες, ανταλλάζοντας απόψεις με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε σχετικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αν το Brexit πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2020, θα έχει γίνει υπό το πρίσμα παραγωγικού διαλόγου, με την ΕΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

 

Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεαστούν κάτοικοι και φοιτητές της ΕΕ που ζουν αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Mallia εξήγησε ότι η συμφωνία για το Brexit θα διασφαλίζει ότι ένας κάτοικος ΕΕ που ζει στη Βρετανία, θα εξακολουθήσει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τώρα.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες