Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στο αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης

Τι θα βγάλει η κάλπη της Πέμπτης στη Βρετανία; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα, παρά την «βεβαιότητα» που εκφράζουν οι δημοσκοπήσεις από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας έως και τώρα. Για τις αγορές πάντως ένα αποτέλεσμα θα ήταν πιο «βολικό», παρατηρεί το Bloomberg, το οποίο και επιχειρεί να εκτιμήσει την αντίδραση των επενδυτών σε κάθε πιθανή έκβαση. 

Τι θέλουν λοιπόν οι επενδυτές; Μία αποφασιστική νίκη του Μπόρις Τζόνσον. Αυτή θα πυροδοτούσε ράλι και υπεραπόδοση των βρετανικών μετοχών σύμφωνα με την Catechis, που εξηγεί ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης, σε συνδυασμό με περιορισμένη αβεβαιότητα και πτώση των πρίμιουμ κινδύνου. Οι Τόρις θα βγάλουν την Βρετανία από την Ε.Ε., αλλά έχοντας άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, θα το κάνουν πιθανότατα συγκροτημένα με μία συμφωνία. Η αισιοδοξία για άρση του αδιεξόδου στη Βουλή έχει δώσει ώθηση και στη στερλίνα. 

Αντιθέτως, σύμφωνα με το Bloomberg, μία πλειοψηφία των Εργατικών θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα για τις βρετανικές μετοχές. Όπως εξηγεί ο Ρούπερτ Τόμσον, επικεφαλής ερευνών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Kingswood, ειδικά οι μετοχές του κλάδου επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και μεταφορών (για τις οποίες το σχέδιο Κόρμπιν προβλέπει εθνικοποίηση) δεν αποκλείεται να δεχθούν σφυροκόπημα. 

Και βεβαίως υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο κανένα κόμμα να μην έχει την αυτοδυναμία στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση ο αντίκτυπος στην αγορά μετοχών και συναλλάγματος δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί. Εάν ο Τζόνσον παραμείνει στην εξουσία, αλλά χωρίς ξεκάθαρη στήριξη στη συμφωνία αποχώρησης, τότε το σενάριο του no deal θα επιστρέψει στο τραπέζι και οι ρευστοποιήσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν. 

Αντιθέτως, οι βρετανικές μετοχές μπορούν να ανταποκριθούν πολύ πιο θετικά, εάν οι Συντηρητικοί πετύχουν συνεργασία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Την ίδια θετική αντίδραση θα είχαμε και σε μία κυβέρνηση Εργατικών- Φιλελεύθερων, που θα επανέφερε το ερώτημα του Brexit στους πολίτες. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο