Το πιο ισχυρό όπλο στους πολέμους του μέλλοντος: Το ψηφιακό χρήμα

Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μικρών και μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη δεν θα είναι τα πυρηνικά, αλλά κάτι που θα τους επιτρέπει να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και να προωθούν τα γεωπολιτικά σχέδιά τους, παρακάμπτοντας τις όποιες σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Ποιο θα είναι αυτό; Τα ψηφιακά νομίσματα υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal και δεν αναφέρεται στο Bitcoin και άλλους πρωταγωνιστές της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αλλά στην ψηφιοποίηση των παραδοσιακών νομισμάτων των μεγάλων οικονομιών. 

Η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει ένα σενάριο, που όπως επισημαίνει είναι υποθετικό, αλλά όχι «επιστημονικής φαντασίας». 

Tο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ θα συνεδριάζει ύστερα από δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρεας Κορέας, που θα αποκαλύπτει ότι η Πιονγκγιανγκ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει το Γκουάμ με πυρηνικά σε ορίζοντα ενός έτους.  Ο Κιμ θα έχει πετύχει να αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό το οπλοστάσιό του, κόντρα στις εμπορικές κυρώσεις που σήμερα έχουν παραλύσει την οικονομία της χώρας του. Θα το έχει κάνει χρησιμοποιώντας ροές χρήματος, που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να εντοπίσουν και να ελέγχξουν. Η χρηματοδότησή του θα γίνεται μέσω ενός νέου κρυπτονομίσματος, με σφραγίδα νομιμοποίησης: του ψηφιακού γιουάν. 

Η Κίνα πράγματι σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το νόμισμά της και εάν το κάνει, τότε θα μπορούσε η Βόρεια Κορέα να το αξιοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της. Μία τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε, σημειώνει η WSJ, τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο με το δολάριο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία του. Και αυτό με τη σειρά του θα εξελισσόταν σε ένα πανίσχυρο εργαλείο παρακολούθησης διεθνών κινήσεων συμμάχων και αντιπάλων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ το Bitcoin και κάθε επιτυχημένο κρυπτονόμισμα βασίζεται στην ανωνυμία των συναλλαγών, τα μελλοντικά ψηφιακά νομίσματα θα είναι το αντίθετο του ανώνυμου. Κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει ψηφιακό γιουάν θα μπορεί να εντοπίζεται και να παρακολουθείται από την Κίνα. Κάθε ψηφιακό δολάριο, που θα αλλάζει χέρια θα είναι ορατό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θα το έχει εκδώσει. 

Το χρήμα ήταν πάντα ένα σημαντικότατο εργαλείο για την επιβολή όχι μόνο της βούλησης των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και των αξιών τους, θυμίζει η WSJ. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το δολάριο κατέστη το θεμέλιο του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Αυτό προσέφερε στην αμερικανική κυβέρνηση ένα όπλο που κανείς άλλος δεν διαθέτει σε αυτή την ισχύ και το οποίο επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει για να ακήσει πίεση σε χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα. 

Ωστόσο καθώς το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται και εκείνο χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία επεκτείνεται, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αναζητούν και προωθούν εναλλακτικές στο δολάριο. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη