Airbnb: Το μη συμβατικό ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο το 2020

Το 2019 ομολογουμένως αναδεικνύεται σε πολύ σημαντική χρονιά για τις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (ΙΡΟ). Ωστόσο, όπως γράφει το Forbes, μία από τις πλέον αναμενόμενες IPOs του επόμενου έτους, αυτή της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb, ίσως να μην ακολουθήσει την πεπατημένη, αφού η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη σημαντική χρηματοδότηση και είναι πιθανό να κάνει το ντεμπούτο της στο ταμπλό μέσω απευθείας δημόσιας εγγραφής, όπως αποκάλυψε πρώτο το CNBC.

Αυτό εξάλλου τόνισε και ο ιδρυτής και CEO της, Μπράιαν Τσέσκι, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο: ότι η Airbnb δεν «κόπτεται» ιδιαίτερα να στραφεί στο επενδυτικό κοινό, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

«Δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουμε κεφάλαια και γι’ αυτό δεν βιαζόμαστε», είπε ο Τσέσκι, με κάποιους να εικάζουν ότι αυτό υπονοεί ότι η εταιρεία θα στραφεί σε απευθείας εγγραφή.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα μπει στο χρηματιστήριο το 2020, αν και δεν επιβεβαίωσε αν θα επιλέξει, όπως η Spotify και η Slack, απευθείας εγγραφή.

Στην περίπτωση της μη συμβατικής, άμεσης δημόσιας προσφοράς, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας είναι σε θέση να διαθέσουν τις μετοχές τους αλλά δεν εκδίδονται νέες μετοχές, κι έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για μεσάζοντες όπως οι επενδυτικές τράπεζες ή ανάδοχοι έκδοσης.

Η Airbnb ξεκίνησε το 2008 και έχει συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια 4,4 δισ.δολ. μέσω 15 γύρων χρηματοδότησης σύμφωνα με την Crunchbase, γεγονός που της δίνει μια αποτίμηση 35 δισ. δολ. και την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία-«μονόκερο» στις ΗΠΑ (έτσι χαρακτηρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων).

Προσφάτως, πη Airbnb προχώρησε σε μια σημαντική επικοινωνιακή κίνηση, υπογράφοντας μια τεράστια σύμβαση χορηγίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία φημολογείται ότι ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Οι μεγάλοι μέτοχοί μας, οι περισσότεροι από τους μεγάλους επενδυτές μας, μας έχουν πει ότι σκοπεύουν να κρατήσουν τις μετοχές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράττοντας επί της ουσίας το αντίθετο από το να μας πιέσουν να προχωρήσουμε σε δημόσια εγγραφή», είπε εξάλλου ο Τσέσκι, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι το 2020 θα είναι η κατάλληλη στιγμή για εμάς».

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs είναι έτοιμες να αναλάβουν τον ρόλο των επικεφαλής συμβούλων στην περίπτωση που η Airbnb επιλέξει την απευθείας δημόσιας εγγραφή της στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με το CNBC. Αμφότερες συμμετείχαν εξάλλου στις αντίστοιχες διαδικασίες που πραγματοποίησαν η πλατφόρμα ψηφιακής μουσικής Spotify το 2018 και η εφαρμογή ενδοεταιρικής επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων Slack το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις δύο τελευταίες, αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μετά την εισαγωγή τους στο ταμπλό οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει κατά 8% της Spotify και σχεδόν κατά 44% του Slack σχεδόν 44%.

Κι άλλα μεγάλα ονόματα τεχνολογικών startups που προχώρησαν σε αρχικές δημόσιες προσφορές το τρέχον έτος δεν δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από την αγορά. Οι μετοχές της Uber και της Lyft, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί κατά 35% και κατά 44% αντίστοιχα από τη στιγμή που έκαναν το ντεμπούτο τους στο ταμπλό. Ένας ακόμη υποτιθέμενος «μονόκερος», η WeWork, ακύρωσε τα σχέδια της για IPO λόγω των έντονων ανησυχιών που εξέφρασαν οι επενδυτές όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας και την εταιρική διακυβέρνηση της εταιρείας.

Ο Τσέσκι δήλωσε, πάντως, πρόσφατα ότι η αποτυχία της WeWork έχει διδάξει δύο σημαντικά μαθήματα – τη σημασία των περιθωρίων κέρδους και της καλής φήμης. Μένει να δούμε αν η Airbnb, η οποία ανακοίνωσε ότι ήταν κερδοφόρα σε επίπεδο EBITDA το 2018, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ