Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη δημόσια προσφορά του αιώνα

Η Saudi Aramco θα επιτρέψει στους επενδυτές να ξεκινήσουν την υποβολή προσφορών για τις μετοχές της πιο κερδοφόρας εταιρείας παγκοσμίως από τις 17 Νοεμβρίου. Όμως, δεν είναι καθόλου σαφές σε τι θα επενδύσουν.

Ο γίγαντας της ενέργειας άφησε τους δυνητικούς αγοραστές στο σκοτάδι ως προς το μέγεθος του ποσοστού που σχεδιάζει να πουλήσει και το εύρος της τιμής της μετοχής. Το ενημερωτικό δελτίο της Saudi Aramco δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου, γύρω στα μεσάνυχτα (τοπική ώρα Ριάντ).

Οι κανόνες του Σαουδαραβικού χρηματιστηρίου απαγορεύουν στον πετρελαϊκό κολοσσό να εισαγάγει πρόσθετες μετοχές για έξι μήνες μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το άνω των 650 σελίδων ενημερωτικό δελτίο. Επίσης, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας, δεν θα προσφέρει πρόσθετες μετοχές κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο μετά την εισαγωγή, αλλά διατηρεί το δικαίωμα πώλησης σε ξένες κυβερνήσεις ή επενδυτές συνδεδεμένους με ξένες κυβερνήσεις.

Η Σαουδική Αραβία κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την επιτυχία της αρχικής δημόσιας προσφοράς αφότου ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman τελικά αποφάσισε να προσφέρει μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως. Το βασίλειο μείωσε τους φόρους για την Aramco για τρίτη φορά, έδωσε κίνητρα για τους επενδυτές για να μην πουλήσουν μετοχές, και σκέφτεται να ενισχύσει περαιτέρω τα μερίσματα.

Αν και το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει τα κέρδη της Aramco για τους πρώτους εννιά μήνες και λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων της εταιρείας, δεν περιλαμβάνει καμία ένδειξη ως προς την αποτίμηση που επιθυμεί να επιτύχει η κυβέρνηση. Η καθοδήγηση για την τιμή πώλησης των μετοχών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αλλά άνθρωποι με γνώση της συμφωνίας είπαν στο Bloomberg ότι ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman θα είναι ικανοποιημένος με μια αποτίμηση μεταξύ 1,6 τρισεκατομμυρίων και 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτή η έλλειψη σαφήνειας στο ενημερωτικό δελτίο δεν πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία· η Σαουδική Αραβία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει αυτή η αρχική δημόσια προσφορά, διότι εξαρτώνται τόσα πολλά απ’ αυτήν», δήλωσε ο Nasser Saidi, πρόεδρος της Nasser Saidi & Associates, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Κυριακή. «Αυτό είναι μέρος ενός συνολικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει καθυστερήσει· πλέον βρισκόμαστε στην αφετηρία του προγράμματος».

Αναλυτές από 16 τράπεζες προσφέρουν μια αποτίμηση της εταιρείας που κυμαίνεται από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως και 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το μέσο σημείο είναι τα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανθρώπους που αξιολόγησαν την έρευνα.

Η Aramco είχε κέρδη ύψους 68,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους εννέα μήνες, έναντι 83,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από έναν χρόνο. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 217 δισεκατομμύρια δολάρια από 233 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο