Πώς ο Μαλαισιανός καταζητούμενος ξεγέλασε την Goldman Sachs

Σε ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της ιστορίας της Goldman Sachs εμπλέκεται ο καταζητούμενος Μαλαισιανός επιχειρηματίας, Jho Low, στον οποίο δόθηκε κυπριακή υπηκοότητα.

Πρόκειται για μια διεθνή απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται τόσο τραπεζίτες του αμερικανικού οργανισμού, όσο και ο Low. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο επιχειρηματίας κατάφερε να ξεγελάσει ολόκληρο τραπεζικό κολοσσό στις ΗΠΑ.

Σκάνδαλο δισ. δολαρίων
Το σκάνδαλο 1MDB (1Malaysia Development Berhad), το οποίο «φέσωσε» με δισ. δολάρια την Goldman Sachs διαβρώνοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία της τράπεζας, αφορά υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από κρατικό επενδυτικό ταμείο στη Μαλαισία.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Low ως τον αρχηγό του σχεδίου «λεηλασίας» του Μαλαισιανού ταμείου κρατικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς περιγράφουν ένα μακροχρόνιο σχέδιο που ξεκίνησε το 2009 από τους τραπεζίτες της Goldman να αποκρύψουν τη συμμετοχή του Μαλαισιανού καταζητούμενου στις επιχειρήσεις του εν λόγω επενδυτικού ταμείου και τα χρήματα που πληρώθηκαν για τις συμβουλές του. Αυτές οι δωροδοκίες αφενός συνέβαλαν στη διασφάλιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αμερικανικής τράπεζας, ενώ αφετέρου μία ομάδα ατόμων με στενούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας φέρεται να έκλεψε ορισμένα από τα έσοδα που προέκυψαν από τα ομόλογα για να τροφοδοτήσει τον πλούσιο τρόπο ζωής τους.

Τι απαιτεί η Μαλαισία
Σε μία πρόσφατη εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, πρόσφατα η Μαλαισία απέρριψε μια προσφορά της Goldman Sachs ύψους μικρότερης των $2 δισ. ως αποζημίωση για το σκάνδαλο 1MDB, σε αντίθεση με την απαίτηση της χώρας που έφτανε τα $7,5 δισ.

Συγκεκριμένα, η Μαλαισία έχει χρεώσει τη Goldman και 17 υφιστάμενους και πρώην διευθυντές των μονάδων της για δήθεν παραπλάνηση των επενδυτών σχετικά με τις πωλήσεις ομολόγων συνολικού ύψους $6,5 δισ. που η αμερικανική τράπεζα βοήθησε να συγκεντρωθεί στο 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
 

 

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, περίπου $4,5 δισεκατομμύρια απορροφήθηκαν από το 1MDB, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Najib Razak, οδηγώντας στην ήττα του τωρινού πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Mahathir Mohamad, ο οποίος τελικά επανήλθε στην εξουσία το 2018.

Από την πλευρά του ο Mahathir δήλωσε στους Financial Times ότι η χώρα του δεν διαπραγματεύεται ούτε έρχεται σε επαφή με τον φυγόδικο χρηματοδότη Jho Low, ο οποίος κατηγορείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην απάτη.
 

 

Την ίδια στιγμή, ο Low, ο οποίος διαψεύδει τις σε βάρος του κατηγορίες, τονίζει ότι δεν περιμένει δίκαιη δίκη στη Μαλαισία όσο ο Mahathir βρίσκεται στην εξουσία.

Παρόλο που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη σύναψη συμφωνίας ανάκτησης 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κονδύλια που φέρεται ότι λεηλατήθηκαν από το 1MDB από τοn Low, εντούτοις η συμφωνία δεν περιλαμβάνει παραδοχή ενοχής ή αδικίας και δεν συνδέεται με ποινική δίωξη κατά του Low.
 

 

Την ίδια ώρα, ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας, ο οποίος καταζητείται για τις υποθέσεις υπεξαίρεσης, φέρεται να ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε δώρα σε διασημότητες, όπως ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντικάπριο και το μοντέλο, Μιράντα Κερρ.

ΠΗΓΗ: Guardian, New York Times

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Σε υψηλό 5 μηνών τα στεγαστικά επιτόκια
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Η S&P υποβαθμίζει μαζί με τη Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα της επίθεσης του Ισραήλ στις αγορές – Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν