Πόσο κοστίζει το show του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ

Η νέα αναχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου “Fatih” από την κυπριακή ΑΟΖ επαναφέρει στο προσκήνιο το οικονομικό βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, με την επιμονή της να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και, δίκην χωροφύλακα που κάνει ό,τι θέλει, προχωρεί σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πράγματι, η Άγκυρα επιβαρύνεται σε πολλά επίπεδα με μεγάλα ποσά για κάθε μέρα παραμονής των γεωτρυπάνων της εντός της AOZ της Κύπρου, πράγμα που την αναγκάζει από καιρού εις καιρό να αποσύρει τα γεωτρύπανά της.

Αρχικά, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η αγορά των δυο γεωτρυπάνων ήταν εξαιρετικά δαπανηρή. Η αγορά του Γιαβούζ στοίχισε στην Άγκυρα περίπου 262,5 εκατ. δολάρια, ενώ το Φατίχ κόστισε περισσότερο, καθώς έχει δυνατότητα γεωτρήσεων σε μεγαλύτερα βάθη.

Όπως αποκάλυψε Τούρκος δημοσιογράφος στην «Τζουμχουριέτ», το κόστος παραμονής στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ για ένα ξένο γεωτρύπανο, αγγίζει το 1 εκατ. δολάρια ημερησίως. Αντίστοιχα, το κόστος της ημερήσιας δραστηριότητας ενός εκ των τουρκικών γεωτρύπανων Φατίχ και Γιαβούζ, φτάνει περίπου στις 300 χιλιάδες δολάρια κάθε μέρα.

Σε αυτά τα ποσά, πρέπει να συνυπολογιστεί η παρουσία τουρκικών φρεγατών, τορπιλακάτων, κορβετών κι υποβρυχίων, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία υποστηρίζουν τις έρευνες των πλωτών γεωτρύπανων.

Πέραν των κονδυλίων που πρέπει να καταβάλει για αυτή της την αυθαιρεσία, η Τουρκία στερείται κρίσιμων κεφαλαίων, αλλά επίσης υφίσταται ένα ιδιόμορφο “εμπάργκο”.

Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές επισκέψεις στην ΑΟΖ ενός κράτους- μέλους της, της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παγώσει τα δάνεια που δίνει στην Τουρκία για την οικονομική της ανάπτυξη. Τα ποσά αυτά κυμαίνονταν κατά την τελευταία τριετία από 04 έως 2,2 δισεκ. ευρώ, κεφάλαια που τώρα η Τουρκία στερείται.

Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, πλήγμα που δέχεται η Τουρκία γι αυτές τις έκνομες ενέργειές της, είναι το άτυπο εμπάργκο που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία στην πώληση ανταλλακτικών και άλλου υλικού που η Άγκυρα χρειάζεται για την επισκευή και τη λειτουργία των γεωτρύπανών της. Αυτή η εξέλιξη κάνει πολύ δύσκολη την επισκευή κάθε φθοράς ή βλάβης στα τουρκικά γεωτρύπανα, η οποία με τη σειρά της δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχιση των ερευνών.

Επιβαρυμένη με όλα αυτά τα άμεσα και έμμεσα κόστη, η Τουρκία αποφάσισε σήμερα να δώσει εντολή επιστροφής του “Φατίχ” σε τουρκικό λιμάνι, ωστόσο φαίνεται ότι προς τα μέσα Νοεμβρίου προγραμματίζεται η επιστροφή του στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη