Η Γαλλία προσπέρασε τη Γερμανία σε εξαγωγές

Τα ισχυρά μέτρα στήριξης βοήθησαν τη Γαλλία να ξεπεράσει την παγκόσμια επιβράδυνση και να υποσκελίσει την εξαρτημένη από τις εξαγωγές Γερμανία, που οδεύει προς ύφεση, όπως έδειξαν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της. Η γαλλική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, τη στιγμή που η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτερα του αναμενομένου και το Εμπορικό Επιμελητήριό της προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές της θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος. 

Την αντίθεση αυτή υπογράμμισε χθες και η επερχόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει μέρος από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της για να επενδύσει σε μέτρα που τονώνουν την ανάπτυξη. «Οι χώρες που έχουν περιθώριο για ελιγμούς, οι χώρες που έχουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους, όπως Γερμανία, Ολλανδία, γιατί να μην χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα αυτό για να επενδύσουν σε υποδομές; Γιατί να μην επενδύσουν στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, ώστε να υπάρξει μία καλύτερη εξισορρόπηση;» είπε μιλώντας στο κανάλι RTL. 

Η γαλλική οικονομία, η οποία στηρίζεται περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση σε σχέση με τους γειτόνους της, έλαβε σημαντικό στήριγμα από την «ένεση» κεφαλαίου ύψους 10 δισ. ευρώ που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη