Στο 35% «ο λόγος εξάρτησης των νέων» στην ΕΕ από τους εργαζόμενους

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) "ο λόγος εξάρτησης των νέων" ανήλθε σε 35% το 2017, δηλαδή υπήρχε κατά μέσο όρο ένας νέος (ηλικίας 19 ετών και κάτω) για κάθε τρία άτομα σε ηλικία εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Ο λόγος εξάρτησης των ηλικιωμένων ήταν 33%, αντιπροσωπεύοντας τον λόγο του αριθμού των ηλικιωμένων (ηλικίας 65 ετών και άνω) προς τον αριθμό των ατόμων σε ηλικία εργασίας.

Σε επίπεδο πόλεων, οι Βρυξέλλες είναι η νεώτερη πρωτεύουσα της ΕΕ με αναλογία εξάρτησης των νέων ηλικίας άνω του 40%, ακολουθούμενη στενά από το Παρίσι και το Δουβλίνο (39%). Αντίθετα, η Λισαβόνα, με αναλογία εξάρτησης ηλικιωμένων άνω του 41%, είναι η πρωτεύουσα με τους γηραιότερους πολίτες, μπροστά από τη Ρώμη (36%) και τη Βαλέτα (34%). Οι λόγοι εξάρτησης των νέων ήταν οι υψηλότεροι σε μεγάλο αριθμό πόλεων στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το "Communauté d`agglomération Val de France", κοντά στο Παρίσι (Γαλλία), κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη (58%, στοιχεία για το 2014).

Ο δείκτης εξάρτησης των νέων ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (35%) στη Γερμανία, την Κύπρο (στοιχεία 2011), τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο (στοιχεία 2011), τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πολωνία (δεδομένα 2014), τη Ρουμανία, και τη Σλοβακία. Περίπου τα δύο τρίτα των 19 πόλεων με τις χαμηλότερες αναλογίες (κάτω από το 25%) ήταν στη Ρουμανία ή τη Γερμανία.

Ο υψηλότερος λόγος εξάρτησης ηλικιωμένων, με αναλογία τουλάχιστον ενός ατόμου ηλικίας 65 ετών και άνω για δύο ενήλικες σε ηλικία εργασίας, καταγράφηκε στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Fréjus (64%, δεδομένα για το 2015), ακολουθούμενο από άλλες 7 πόλεις, τις παράκτιες πόλεις των Καννών (στοιχεία για το 2014) στη Γαλλία, τη Σαβόνα, τη Γένοβα και την Τεργέστη στην Ιταλία και την Waveney (η οποία περιλαμβάνει το Lowestoft) στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Dessau-Roßlau και το Görlitz στην ανατολική Γερμανία.

Το 2017, η πλειοψηφία των πόλεων της ΕΕ με ποσοστό εξάρτησης ηλικιωμένων 45% ή περισσότερο βρισκόταν στην Ιταλία (12 πόλεις), στη Γερμανία (8 πόλεις) και στη Γαλλία (6 πόλεις, δεδομένα 2014 και 2015).

Τέλος το 2017, υπήρχαν 57 πόλεις σε όλη την ΕΕ με αναλογία εξάρτησης ηλικιωμένων που ήταν μικρότερη από 20%. Οι χαμηλότεροι λόγοι εξάρτησης ηλικιωμένων ήταν σε δύο πόλεις κοντά στη Μαδρίτη: Rivas-Vaciamadrid (10%) και Valdemoro (14%). Υπήρχαν αρκετές άλλες πόλεις με σχετικά χαμηλά ποσοστά εξάρτησης ηλικιωμένων στην ισπανική πρωτεύουσα και σε ορισμένες μικρότερες πόλεις γύρω από το Παρίσι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ