Πώς διαμορφώνεται η πυραμίδα του παγκόσμιου πλούτου

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;  Σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη το έχουν πετύχει και αυτοί έχουν στα χέρια τους σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Credit Suisse, Global Wealth Report, η οποία αποκαλύπτει ότι παρά τους εμπορικούς πολέμους, τις γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες και την αισθητή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο συνολικός αριθμός των εκατομμυριούχων ανά τον πλανήτη αυξήθηκε κατά 1,1 εκατομμύριο από τα τέλη του 2018 έως τα μέσα του 2019. 

Οι 46,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι της Γης εμφανίζουν αθροιστικά περιουσία ύψους 158,3 τρισ. δολαρίων- ποσό που αντιστοιχεί στο 44% του παγκόσμιου πλούτου. 

Οι ΗΠΑ έχουν τα πρωτεία. Ο αριθμός των Αμερικανών εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 675.000 στα 18,6 εκατομμύρια. Η Ιαπωνία είδε τους δικούς της εκατομμυριούχους να αυξάνονται κατά 187.000 σε λίγο περισσότερους από 3 εκατομμύρια, ενώ στην Κίνα μπήκαν στο «κλαμπ» ακόμη 158.000 φτάνοντας τα 4,5 εκατομμύρια. Αντιθέτως στην Αυστραλία οι εκατομμυριούχοι μειώθηκαν κατά 124.000 στα 1,2 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποτίμηση του δολαρίου Αυστραλίας έναντι των δολαρίων ΗΠΑ, αφού ο πλούτος στην έκθεση μετράται σε αμερικανικά δολάρια. 
 

Πάντως η Κίνα είναι πρώτη στον αριθμό των πλουσίων, εκείνων δηλαδή που ακόμη και εάν δεν είναι εκατομμυριούχοι ανήκουν στο κορυφαίο 10% της παγκόσμιας εισοδηματικής κλίμακας. 

Η συγκέντρωση του πλούτου στην κορυφή της πυραμίδας έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ- και όχι μόνο. Υποψήφιοι όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Μπέρνι Σάντερς έχουν προτείνει την αύξηση του φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα και άλλα μέτρα για την άμβλυνση των ανισοτήτων. 




Αν χωρίσουμε στα δύο τον παγκόσμιο πληθυσμό, τότε το κάτω μισό έχει στα χέρια του μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου σύμφωνα με την Credit Suisse. To 90% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, περίπου 4,5 δισ. ενήλικες, συγκεντρώνουν στα χέρια τους μόλις το 18% του παγκόσμιου πλούτου. Το 1% της κορυφής από την άλλη ελέγχει το 45% του πλούτου σήμερα. Πάντως το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το 2000 (47%), κάτι που σημαίνει ότι οι ανισότητες έχουν ελαφρώς αμβλυνθεί. Αυτό δεν συμβαίνει στο εσωτερικό των ανεπτυγμένων οικονομιών. Αντιθέτως οφείλεται στην ανάδυση μίας νέας παγκόσμιας μεσαίας τάξης,  στην οποία έχουν ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία οι πολίτες των αναδυόμενων οικονομιών. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ