Γιατί μένουν στα αζήτητα τα πολυτελή ακίνητα στο Ντουμπάι

Οι μέρες που τα περιστρεφόμενα συντριβάνια, οι κρεμαστοί κήποι και τα τεχνητά νησιά του Ντουμπάι προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επενδυτών ακινήτων φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν. Ο κλάδος των κατασκευών του Εμιράτου γνωρίζει φέτος τις χειρότερες μέρες του από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009.

Στη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση του που διεξάγεται στο Εμιράτο, την Cityscape Global, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς, όπως σημειώνει το Bloomberg, μερικές εκ των ισχυρότερων κατασκευαστικών δεν έδωσαν καν το παρών.

Μεταξύ τους η Emaar Properties PJSC που έχει κατασκευάσει τον υψηλότερο πύργο στον κόσμο και η Damac Properties που έχτισε το γήπεδο γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στο Ντουμπάι.

Κάποιες έκαναν την εμφάνισή τους, όπως η Nakheel PJSC, που έχει κατασκευάσει τα νησιά σε σχήμα φοίνικα και η οποία βρέθηκε στο χείλος της πτώχευσης σχεδόν μια δεκαετία πριν. Οι εταιρείες αυτές πάσχιζαν να προωθήσουν τις ήδη υπάρχουσες κατασκευές τους.

Η αγωνία τους μάλιστα να προωθήσουν τα ακίνητά τους ήταν τόσο έντονη, ώστε οι Αρχές έφτασαν στο σημείο να προειδοποιούν τους εκπροσώπους των εργολάβων να μην… κυνηγούν τους πελάτες στους διαδρόμους της έκθεσης!

Οργανωτικό στέλεχος της Cityscape Global σχολίασε στο Bloomberg ότι «πολλές κατασκευαστικές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τόσο στα Εμιράτα όσο και σε όλο τον κόσμο».

Ο Ala’a Al-Behbahani, γενικός διευθυντής εταιρείας ακινήτων με έδρα το Κουβέιτ, δήλωσε ότι πήγε στην έκθεση για να αναζητήσει ευκαιρίες σε χώρες όπως η Γεωργία ή η Τουρκία.

Πολλοί από τους πελάτες του είχαν πουλήσει την ιδιοκτησία τους για να μειώσουν τις απώλειές τους καθώς οι τιμές σημείωσαν πτώση, είπε, προσθέτοντας ότι οι περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν επίσης την αγορά. «Αν μια χώρα βασίζεται στις επενδύσεις θα πρέπει να παραμένει μακριά από την πολιτική », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι διοργανωτές της έκθεση επικροτούν πάντως τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε εσχάτως η ηγεσία του Εμιράτου για την τόνωση του εγχώριου κατασκευαστικού τομέα και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων.

Φέτος, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το το 2014, καθώς υπήρξε υπερπροσφορά από τις κατασκευαστικές εν μέσω ενός κλίματος οικονομικής επιβράδυνσης.

«Ελπίζω να έχουμε ήδη δει τα χειρότερα για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι έχουμε αρκετά αποθέματα ακινήτων που θα πρέπει να διαθέσουμε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Steven Morgan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Savills Plc στη Μέση Ανατολή. «Συνεπώς, δεν αναμένω ότι οι τιμές θα αρχίσουν να αυξάνονται σύντομα».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές