Ε.Ε.- ΗΠΑ: Πόλεμος δασμών με τις «ευλογίες» του ΠΟΕ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου φέρεται έτοιμος να ανάψει το πράσινο φως στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών ύψους σχεδόν 8 δισ. δολ. εξαιτίας της παράνομης κρατικής ενίσχυσης, που δόθηκε στην Airbus. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει και εκείνη δασμούς σε αμερικανικά αγαθά άνω των 4 δισ. δολ., επικαλούμενη επίσης δικαίωση από τον ΠΟΕ στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων της Boeing. H διαμάχη των δύο πλευρών για τις επιδοτήσεις στους αεροναυπηγικούς κολοσσούς μετράει 22 χρόνια ζωής και εξελίσσεται σε πόλεμο δασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg οι αμερικανικοί δασμοί στα προϊόντα της Ε.Ε. ενδέχεται να επιβληθούν μέσα στον Οκτώβριο και θα βάλουν στο στόχαστρο αεροσκάφη, ανταλλακτικά, είδη πολυτελείας και και ακριβό κρασί. Πολλά εξ αυτών να σημειωθεί πως είναι γαλλικής παραγωγής. Το ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η απόφαση του ΠΟΕ δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου. Το ποσό των 8 δισ. είναι χαμηλότερο από το αρχικό αίτημα των ΗΠΑ για 11,2 δισ., αλλά και πάλι δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η Ε.Ε. έχει ήδη δημοσιεύσει λίστα αμερικανικών αγαθών 12 δισ. δολαρίων, από κέτσαπ έως κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς ως αντίποινα. Ωστόσο περιμένει και την απόφαση του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις της Boeing, που προβλέπεται να εκδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, εξετάζει και την επιβολή δασμών σε αμερικανικά αγαθά 4 δισ. δολ. στη βάση παλαιότερων αποφάσεων του ΠΟΕ. 

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μία νέα μεγάλη δοκιμασία για τις διατλαντικές σχέσεις, που έχουν επιδεινωθεί επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ και υπό το βάρος του δόγματος «Η Αμερική Πρώτα». Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους και για δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Πρόκειται για μία απειλή που δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά μένει σταθερά στο τραπέζι, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες διαπραγματεύσεων για μία εμπορική συμφωνία, έστω μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με την TTIP, που έχει πια «πεθάνει». Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ θέσουν σε ισχύ δασμούς στα αυτοκίνητα, η Ε.Ε. έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες