ΕΚΤ: Ο Πανέττα υποψήφιος αντικαταστάτης του Κερέ

Μόνο ένα όνομα για υποψήφιο αντικαταστάτη του Μπενουά Κερέ στην εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατατέθηκε στον Πρόεδρο του Eurogroup Mάριο Σεντένο, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι έχει λάβει "ένα όνομα καθώς η Ιταλία πρότεινε τον Φάμπιο Πανέττα, ανώτερο αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας".

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος Σεντένο δήλωσε ότι στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, ζήτησε από τα μέλη της ζώνης του ευρώ να υποβάλουν ονόματα υποψηφίων για διαδοχή στην  εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Μπενουά Κερέ, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η πρόσκληση υποψηφίων έκλεισε σήμερα.

"Προσβλέπω στη συζήτησή μας στο επόμενο Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για σύσταση του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής που καθορίζεται στη Συνθήκη ΕΕ, θα ζητηθεί η γνώμη της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού ληφθεί τελική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", ανέφερε ο Μ. Σεντένο.

Σύμφωνα με την ατζέντα, η συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου θα εξετάσει και θα συζητήσει την υποψηφιότητα. Την επόμενη ημέρα, το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να εγκρίνει σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

Αυτή η πλειοψηφία απαιτεί το 72% των κρατών μελών της ευρωζώνης (δηλ. τουλάχιστον 14 από τα 19), που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ζώνης του ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει τελική απόφαση μετά από διαβούλευση με την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ