Thomas Cook: Οι προτάσεις εξαγοράς και η αναζήτηση ρευστότητας

Δικαστικές υποθέσεις και δηλώσεις που αποκαλύπτουν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμα τους αποκαλύπτουν την απελπιστική εικόνα των οικονομικών της Thomas Cook, ενώ θέμα ημερών εθεωρείτο πως η ρευστότητα της θα έπιανε πάτο καθώς οι πιστωτές της που περιλαμβάνει μια μακρά λίστα ξενοδοχείων θα απαιτούσαν £500 εκατ. μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι FT το αποθεματικό της εταιρείας άγγιζε μόλις τις £956.670 και £31,2 εκατ. σε τραπεζικούς λογαριασμούς, γεγονός που οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Peter Fankhauser να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «τα μετρητά της εταιρείας θα εξαντλούνταν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2019 και ίσως νωρίτερα».

Τα δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται οι FT φέρνουν στο φως τις προσπάθειες της διοίκησης της Thomas Cook για να διασώσει τον Όμιλο, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων συνομιλιών για να πουλήσει μέρος ή το σύνολο της επιχείρησης μήνες πριν από την κατάρρευση.

Συγκεκριμένα, η Thomas Cook έλαβε πέντε μη δεσμευτικές προσφορές για το σύνολο ή μέρος της αεροπορικής της εταιρείας, μία μη δεσμευτική προσφορά για πώληση των δραστηριοτήτων διοργάνωσης ταξιδιών από τον μεγαλύτερο μέτοχο Fosun και μία προσφορά για τις σκανδιναβικές θυγατρικές. Ωστόσο, όλες οι προσφορές απορρίφθηκαν.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης για πρώτη φορά ότι η εταιρεία προσεγγίστηκε με προσφορά εξαγοράς στις αρχές Αυγούστου από την Anex Tour Group, μια τουρκική εταιρεία οργάνωσης ταξιδιών, η οποία είχε λάβει ποσοστό συμμετοχής 8%. Οι συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής εταιρείας και του Fosun απέτυχαν να καταλήξουν οδηγήσουν σε συμφωνία.

Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας επιδεινώθηκε έντοντα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οδηγώντας σε ένα ξέφρενο αγώνα άντλησης μετρητών. Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που εισέπραξαν σημαντικά ποσά μετρητών από πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Concardis και Nets, Barclaycard, UniCredit και American Express, «έλαβαν μέτρα για να μετριάσουν την οικονομική τους έκθεση στον Όμιλο, όπως η παρακράτηση μετρητών και την ακύρωση των υπηρεσιών πληρωμών που παρέχουν στον Όμιλο».

Καθώς τα οικονομικά της επιδεινώθηκαν, η εταιρεία συγκέντρωσε τις προσπάθειές της για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης υποστηριζόμενης από τον Fosun, τις τράπεζές της και ορισμένους ομολογιούχους της.

Τα απαιτούμενα χρήματα για υποστήριξη του επιχειρηματικού σχεδίου υπολογίζονταν στα 750 εκατ. στερλίνες, αλλά το ποσό αυτό αυξήθηκε στα £900 εκατ. Έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι, την εβδομάδα 9 Σεπτεμβρίου, ορισμένοι δανειστές ζήτησαν από τον Fosun πρόσθετα κεφάλαια ύψους 150 έως 200 εκατ. στερλινών για την αντιμετώπιση του κινδύνου που ενέχει η επιχείρηση. Ο Fosun αρνήθηκε, αφήνοντας την εταιρεία να βρει τα χρήματα.

Τα έγγραφα περιγράφουν μια τρομακτική προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού, καταλήγοντας σε συνάντηση στην αίθουσα συσκέψεων στις 17 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια άντλησης ρευστότης από την ευρύτερη βάση των μετόχων, συμπεριλαμβανομένης μιας προσέγγισης προς την κυβέρνηση για βοήθεια.

Σε μια τελική σειρά συναντήσεων και συνομιλίες, η κυβέρνηση δήλωσε στην εταιρεία ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχει υποστήριξη. «Ως εκ τούτου, παρά τις σημαντικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της προόδου όσον αφορά την επίτευξη σημαντικής υποστήριξης από ένα ευρύ φάσμα άλλων ενδιαφερομένων σε σχέση με την παροχή των απαιτούμενων νέων χρημάτων (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ξενοδόχων), αυτές οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν