Με... ανταλλαγή νέων δασμών, ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο

Σε νέο γύρο δασμών προχώρησαν από χθες ΗΠΑ και Κίνα σε μία σειρά από προϊόντα, στην τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, παρά τις ενδείξεις για αποσυμφόρηση της έντασης στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και την προοπτική επανέναρξης νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι νέοι δασμοί έχουν ως στόχο να μειώσουν την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα, ενώ κάλεσε για μία ακόμη φορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές εκτός της Κίνας. 

Ο τελευταίος αμερικανικός γύρος δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά τέθηκε σε ισχύ χθες Κυριακή, ανεβάζοντας τις τιμές που πληρώνουν οι Αμερικανοί για ένδυση, υποδήματα, αθλητικά είδη, τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Ο γύρος αυτός των δασμών, που αυξάνονται κατά 5%, από 10% σε 15%, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις - η πρώτη άρχισε ήδη χθες και η δεύτερη θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.

 

15% από την Αμερική σε είδη αξίας 125 δισ. δολ.

Αναλυτικότερα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 15% σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα αξίας από 112 έως 125 δισ. δολαρίων, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των καταναλωτικών αγαθών που εισάγονται πλέον στις ΗΠΑ από την Κίνα υφίστανται υψηλότερο φόρο. Εν συνεχεία, στις 15 Δεκεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει δεύτερο γύρο δασμών, επίσης 15%, σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά αξίας περίπου 160 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι υφιστάμενοι δασμοί 25% σε μία ξεχωριστή κατηγορία κινεζικών εισαγόμενων αγαθών αξίας 200 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν στο 30% από την 1η Οκτωβρίου. Όταν θα εφαρμοστούν και αυτοί οι δασμοί, τότε ουσιαστικά όλα τα κινεζικά αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν δασμούς. Με τους νέους δασμούς που εφάρμοσε από χθες ο Τραμπ, πλήττονται κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων να υπόκεινται πλέον σε δασμούς από τον Ιούλιο του 2018, όταν άρχισε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 

Έως 10% από το Πεκίνο σε προϊόντα 75 δισ. δολ.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο επιβάλλει επιπλέον δασμούς 5% ή 10% σε μία κατηγορία 5.078 προϊόντων, αξίας περίπου 75 δισ. δολαρίων ετησίως. Και ο νέος γύρος δασμών από την Κίνα θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις, 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου, και για πρώτη φορά βάζει στη λίστα από χθες το αμερικανικό αργό με επιπλέον δασμούς 5%. Αμερικανικοί σπόροι σόγιας, που υπόκεινται ήδη σε δασμούς 25%, επιβαρύνονται από χθες με επιπλέον ποσοστό 5%, ενώ χοιρινό και βοδινό από τις ΗΠΑ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμό 10%.

Η Κίνα εφαρμόζει ήδη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίων, σε ποσοστό από 5% έως 25%, συμπεριλαμβανομένων σπόρων σόγιας, και βοδινού, χοιρινού, θαλασσινών, λαχανικών, υγροποιημένου φυσικού αερίου, ουίσκι και αιθανόλης. Με βάση τις εισαγωγές του 2018, απομένουν πλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας μόλις 10 δισ. δολαρίων που δεν έχουν υποστεί ακόμη δασμούς από την Κίνα και σε αυτά περιλαμβάνονται τα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την Boeing.

 

Τραμπ: Στόχος η απεξάρτηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε χθες τα σχόλια του Αμερικανού οικονομολόγου Πίτερ Μορίτσι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι δασμοί δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους Αμερικανούς καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη την πτώση του κινεζικού νομίσματος. «Δεν θέλουμε να είμαστε υπηρέτες των Κινέζων! Αυτή είναι η Αμερικανική Ελευθερία, να αναδιαμορφώσουμε την αλυσίδα προσφοράς. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε τα πάντα από την Κίνα!», είπε χαρακτηριστικά.

Τα κινεζικά μίντια απάντησαν δυναμικά, επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται ως υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη και να σταματήσουν να ενεργούν ως μαθητής σχολείου που κάνει bullying. Ως η μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να ενωθεί με τις υπόλοιπες χώρες για να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο πλούσιο. Μόνο τότε η Αμερική θα μπορέσει να γίνει ξανά μεγάλη». Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εμμένει στις πρόσφατες δηλώσεις του ότι οι εμπορικές ομάδες από Κίνα και ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους, ότι θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, ανεξαρτήτως από τις αυξήσεις των δασμών. Προς το παρόν πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης.

 

Αντίκτυπος σε καταναλωτικά αγαθά

Ήδη πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν στους καταναλωτές τις υψηλότερες τιμές. Οικονομικές αναλύσεις καταδεικνύουν ότι το κόστος των δασμών βαραίνει αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές. Μελέτη της JP Morgan (πριν από τον νέο γύρο δασμών) συμπεραίνει ότι οι δασμοί Τραμπ θα κοστίσουν κατά μέσο όρο στο κάθε αμερικανικό νοικοκυριό περί τα 1.000 δολάρια ετησίως.

Το παραπάνω κόστος εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει την ήδη επιβραδυνόμενη αμερικανική οικονομία. Παρότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια πενταετίας το τελευταίο τρίμηνο, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με 2% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 3,1% του πρώτου τριμήνου. Και η οικονομία προβλέπεται να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται ήδη περισσότερο απαισιόδοξοι.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012. Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, είναι ότι οι νέοι δασμοί διαφέρουν από τους προηγούμενους. «Στους προηγούμενους δασμούς έγινε σαφώς μία προσπάθεια να κρατηθούν μακριά από τα καταναλωτικά αγαθά. Τώρα, μπαίνουν και σε αυτά, όπως laptop, ένδυση και παιχνίδια», αναφέρει οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, εξέλιξη που αναμένεται να πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ήδη, ο εμπορικός πόλεμος μέχρι στιγμής έχει κοστίσει στις εταιρείες ηλεκτρονικών περί τα 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Καταναλωτικών Τεχνολογικών Προϊόντων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές