Στην αντεπίθεση κατά του Τζόνσον πέρασαν οι Βρετανοί βουλευτές

Σύνθημα για την επίσπευση των προσπαθειών νομοθέτησης υπέρ της αναβολής του Brexit πριν την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου έδωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, μετά από τον αρχικό αιφνιδιασμό της απόφασης του πρωθυπουργού Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή την εβδομάδα που αρχίζει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο μέχρι πρότινος Yπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι ενώ προτιμούσε η όποια κίνηση κατά του no deal να γινόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, πλέον αυτό είναι «αδύνατο» και οι βουλευτές πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα.

Ο επίσης Συντηρητικός σερ Όλιβερ Λέτγουϊν σχολίασε ότι «το κοινοβούλιο θα απαντήσει με το μόνο τρόπο που μπορεί, νομοθετώντας την επόμενη εβδομάδα, πριν ανασταλεί, για να αποτρέψει ένα άτακτο, αντιδημοκρατικό no deal».

Θεωρείται σίγουρο ότι οι βουλευτές θα ζητήσουν την Τρίτη από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου έκτακτη συζήτηση για το Brexit. Θεωρείται επίσης σίγουρο ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό από τον φιλοευρωπαίο κ. Μπέρκοου που χθες έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή».

Ειδικοί επισημαίνουν ότι την περασμένη άνοιξη οι βουλευτές κατόρθωσαν να περάσουν σε λιγότερο από πέντε ημέρες νόμο που υποχρέωνε την Τερέζα Μέι να ζητήσει αναβολή του Brexit. Μία διαφορά με τη νέα περίπτωση, ωστόσο, σημειώνουν, είναι ότι η τότε πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί πως η χώρα δε θα έπρεπε να βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ τώρα ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να επιδιώξει καθυστέρηση στην έγκριση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Λόρδων.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες των Times και της Sun, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει νομική γνωμοδότηση για το κατά πόσο έχει δικαίωμα να πει στη βασίλισσα να μην παράσχει άμεσα την απαραίτητη συγκατάθεσή της σε έναν ενδεχόμενο νέο νόμο υπέρ της αναβολής του Brexit.

Την ίδια ώρα έχουν επιταχυνθεί οι προσπάθειες πολιτικών και ομάδων πολιτών να προσβάλουν στα δικαστήρια ως αντισυνταγματική την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Μια άλλη επιλογή για τους φιλοευρωπαίους βουλευτές θα ήταν να επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση Τζόνσον στηρίζοντας πρόταση δυσπιστίας του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών. Ήδη τουλάχιστον πέντε Συντηρητικοί «αντάρτες» έχουν πει ότι δε θα δίσταζαν να προβούν σε ένα τέτοιο βήμα, σύμφωνα με τους Times.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα έπρεπε οι βουλευτές να συμφωνήσουν σε μία εναλλακτική υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων, ειδάλλως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία εκλογών ακόμα και μετά την ημέρα του Brexit, κάτι που σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον έχουν διαβεβαιώσει ότι θα γινόταν.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της απόφασης Τζόνσον. Πάνω από χίλιοι πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση, πορεία και καθιστική διαμαρτυρία χθες το βράδυ έξω από το κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, διαδικτυακό αίτημα ακύρωσης της αναστολής του κοινοβουλίου ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο υπογραφές εντός ωρών.

Σε γρήγορη δημοσκόπηση της YouGov, εξάλλου, το 47% απάντησε ότι η αναστολή δεν είναι αποδεκτή, έναντι ποσοστού 27%.

Επίσης, εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή της η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον, για ένα συνδυασμό προσωπικών και πολιτικών λόγων. Μία από τις πιο δημοφιλείς Συντηρητικούς πολιτικούς στη χώρα, η κα Ντέιβιντσον δεν έχει κρύψει την αντίθεσή της προς απόψεις του Μπόρις Τζόνσον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού