Ιστορική εξέλιξη - Τραπεζική άδεια από την Ελβετία έλαβαν δύο κρυπτοτράπεζες

Τραπεζική άδεια, καθώς και άδεια διαχείρισης χρεογράφων, έλαβαν από την ελβετική τραπεζική αρχή οι κρυπτοτράπεζες Sygnum και SEBA, σηματοδοτώντας μια ιστορική εξέλιξη για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και οι δύο οντότητες θα γίνουν πλήρεις τράπεζες μόλις ολοκληρώσουν κάποια τελικά κανονιστικά εμπόδια, ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί του κλάδου, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση των κρυπτοκαταστημάτων και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν χορηγηθεί τέτοιες άδειες παγκοσμίως, επομένως η Ελβετία διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο", δήλωσε στο swissinfo.ch ο Manuel Krieger, Διευθύνων Σύμβουλος της Sygnum Switzerland.

Πιστεύει επίσης ότι οι πρώτες άδειες θα ενθαρρύνουν τους άλλους να κάνουν το βήμα.

"Έχουμε τώρα μια ευθύνη ως μια πλατφόρμα που βοηθά τις τράπεζες και άλλους οικονομικούς φορείς να κάνουν το βήμα στον κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων".
 
"Αυτό έχει θετικές συνέπειες για την Ελβετία και την κατανεμημένη τεχνολογία λογιστικών βιβλίων [η πλατφόρμα τύπου blockchain στην οποία λειτουργούν οι κρυπτοσυχνότητες] σε διεθνές επίπεδο", πρόσθεσε ο Mathias Imbach ο οποίος διαχειρίζεται τη λειτουργία της ομάδας της Σιγκαπούρης.
"Οι κρυπτοεπιχειρήσεις θα βγουν από τις σκιές, αν η αντιμετώπιση αυτών των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να γίνει με τρόπο 100% συμβατό με την τήρηση όλων των κανόνων που απαιτεί μια αυστηρή ρυθμιστική αρχή", πρόσθεσε.

Παγκόσμια φήμη

Η Ελβετία είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην παγκόσμια υιοθέτηση ψηφιακών στοιχείων με τεχνολογία τιτλοποίησης και τεχνολογίας DLT.

Για παράδειγμα, η Ελβετία βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης της οικονομικής της νομοθεσίας για την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας.
Είναι ένας από τους λόγους που το Facebook αποφάσισε να στεγάσει το ίδρυμα cryptocurrency Libra στη Γενεύη.
Μέχρι τώρα, ο τομέας των κρυπτογραφικών στοιχείων δεν κατάφερε να πείσει πλήρως την Εποπτική Αρχή της Ελβετικής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς (FINMAexternal link) ότι θα μπορούσε να ενσωματώσει με ασφάλεια και αξιοπιστία τους κόσμους της κρυπτογράφησης και της mainstream χρηματοδότησης.
Η Sygnum και η SEBA έχουν πλέον αποδείξει ότι αυτό είναι δυνατό για την ικανοποίηση της ρυθμιστικής αρχής.
Η Sygnum δημιούργησε ακόμη και το δικό της ψηφιακό σήμα πληρωμής, το οποίο υποστηρίζεται από ελβετικά φράγκα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών στην πλατφόρμα του.
Επιπλέον, η Sygnum βρίσκεται σε συνομιλίες με τους τοπικούς ρυθμιστικούς φορείς για να λάβει μια τραπεζική άδεια στη Σιγκαπούρη.
Εντούτοις, όπως με όλες τις νέες τεχνολογίες που δεν έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα, υπάρχουν αμφισβητίες.
Τα κρυπτοσυστήματα, όπως το bitcoin, έχουν απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες ως πιθανά μέσα για την εγκληματικότητα και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η FINMA ήταν σαφής όσον αφορά την ανάθεση των αδειών εκμετάλλευσης ότι αναμένει από τις δύο τράπεζες κρυπτογράφησης να συμμορφωθούν με τον κανόνα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Άλλοι ανησυχούν ότι ένα "μαγικό" ψηφιακό σύστημα τήρησης βιβλίων, το οποίο καταργεί την ανάγκη των λογιστών και των τραπεζών να παρακολουθούν τα χρήματα, ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια.

Όμως, παρά τους αμφισβητίες, η Ελβετία φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει.
 
Πηγή: Bankingnews
 

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα