Η μοναδική «πλωτή» Ferrari αναζητά ιδιοκτήτη

Τη δεκαετία του 1950, η Ferrari έδωσε κινητήρα σε ένα αγωνιστικό ταχύπλοο σκάφος για έναν και μόνο λόγο: να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο νερό. Η πρόταση ήλθε από τον Ακίλε Καστόλντι, πρωταθλητή εκείνη την εποχή των αγώνων ταχύτητας ταχύπλοων σκαφών, και ο Έντσο Φεράρι συμφώνησε να βοηθήσει. Το αποτέλεσμα ήταν το αγωνιστικό ταχύπλοο σκάφος 1952 Ferrari Arno XI. Το οποίο, τώρα, έχει τεθεί στο Dupont Registry προς πώληση.
 
Το 1952 Ferrari Arno XI ναυπηγήθηκε για να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην κατηγορία των 800 κιλών. Τα ρεκόρ του Καστόλντι ήταν αλλεπάλληλα από το 1940, και για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ παρήγγειλε στην Cantieri Timossi ένα υδροπλάνο. Όταν ο Έντσο έμαθε ότι είχαν βάψει το άνω τμήμα του υδροπλάνου με το κόκκινο της Ferrari, έστειλε την ομάδα της Scuderia F1 για να συνδράμει το εγχείρημα με την τεχνογνωσία της. Όλο αυτό κατέληξε στο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην επιφάνεια του νερού: 150,40 μίλια την ώρα (περίπου 242 χιλιόμετρα την ώρα). Παγκόσμιο ρεκόρ που έως και σήμερα δεν έχει καταρριφθεί.
 
Αρχικά, ο Καστόλντι απέκτησε τον κινητήρα V12 (4,5 λίτρων) της Φεράρι. Όταν ο Έντσο κατάλαβε ότι ο Καστόλντι πήγαινε για παγκόσμιο ρεκόρ, άρχισαν τα πειράματα για να αυξήσουν την ιπποδύναμη. Τελικά, η ομάδα μηχανικών πρόσθεσε στον V12 δύο ακόμη μηχανικούς υπερσυμπιεστές που «τάιζαν» τον κινητήρα μεθανόλη. Ο κινητήρας των 385 ίππων κατέληξε να έχει, στους αγώνες, ιπποδύναμη μεταξύ 550 και 600 ίππων.
 
Σήμερα, αυτή η «πλωτή» Ferrari αναζητά νέο ιδιοκτήτη.
 
 

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ