Απογοητευμένη η ΕΕ από τη στάση της Βρετανίας για Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «αμφισβητεί» την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καταργηθεί το δίχτυ ασφαλείας (backstop) του Brexit και λυπάται για την προσπάθειά του να αχρηστεύσει μια «απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενός ιρλανδικού συνόρου, αναφέρεται σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.
 
Το σημείωμα ορίζει τη συμφωνημένη κοινή θέση των 27 χωρών της ΕΕ να μείνουν μαζί μετά το Brexit, μετά και την απόρριψη από τους θεσμούς της Ένωσης στις Βρυξέλλες της προσπάθειας του Τζόνσον να αλλάξει τους όρους του βρετανικού διαζυγίου.
 
«To backstop είναι μια απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση στη Συμφωνία Αποχώρησης προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», αναφέρεται στο σημείωμα, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις χώρες μέλη, στις Βρυξέλλες.
 
«Η ΕΕ λυπάται που η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να αντικαταστήσει μια νομικά λειτουργική λύση με μια δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να εξεύρει μια λύση -που μένει ακόμη να βρεθεί- μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου».
 
Το σημείωμα ανέφερε επίσης πως η ΕΕ λυπάται που το Λονδίνο δεν έχει παράσχει «οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις» ως εναλλακτικές στο backstop, και που ορισμένα κομμάτια της επιστολής του Τζόνσον είναι «παραπλανητικά».
 
Αμετανόητος ο Μπόρις Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας για το σύνορο της Ιρλανδίας, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του, το οποίο επισήμανε την ανάγκη για μια επαναδιαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ δηλώνει πως μια νέα συμφωνία δεν είναι εφικτή.
 
“Είναι σαφές πως αν δεν ανοίξει εκ νέου η Συμφωνία Αποχώρησης και δεν καταργηθεί το δίχτυ ασφαλείας, δεν υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι ο Τζόνσον δεν πρότεινε ρεαλιστικές εναλλακτικές όσον αφορά το λεγόμενο ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (“backstop”).
 
“Είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούμε, με καλή πίστη, μια εναλλακτική για το δίχτυ ασφαλείας”, πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα