Εμπορικός πόλεμος και ανάμεσα σε Ιαπωνία- Ν. Κορέα

Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις δεν περιορίζονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Σήμερα η Ιαπωνία ανακοίνωσε την απόφασή της να αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από τη «λευκή λίστα» των χωρών που εξαιρούνται από δασμούς και άλλα περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές γεγονός που έρχεται να κλικαμώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο αποκλεισμός της Σεούλ από αυτή τη «λευκή λίστα» χωρών που χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης στο πεδίο του εμπορίου ανακοινώθηκε από τον υπουργό Βιομηχανίας Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο. Ακολουθεί δε την αυστηροποίηση των περιορισμών στις εξαγωγές αγαθών ιαπωνικής παραγωγής αναγκαίων σε νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες για την παραγωγή καρτών μνήμης και οθονών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της νοτιοκορεατικής πλευράς, η οποία απειλεί με αντίποινα. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για την απόφαση της κυβέρνησης (του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο) Άμπε» δήλωση η Κο Μιν Τζουν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας. «Η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει άτεγκτα στην εφαρμογή αντιποίνων για αυτή την άδικη απόφαση της Ιαπωνίας» διεμήνυσε. 

Να σημειωθεί ότι την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν πυροδότησαν εμπορικά δεδομένα, αλλά οι αποφάσεις νοτιοκορεάτικων δικαστηρίων με τις οποίες ιαπωνικές εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε πολίτες που εργάζονταν καταναγκαστικά γι’ αυτές την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας, ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για το Τόκιο, το ζήτημα των αποζημιώσεων ρυθμίστηκε στη συνθήκη του 1965 με την οποία εξομαλύνθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ