Τι δεν λέει ο Μπόρις Τζόνσον στους Βρετανούς για το άτακτο Brexit

«Βουτιά» κατέγραψε η βρετανική λίρα σήμερα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ριψοκίνδυνη διπλωματία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit θα πυροδοτήσει ένα άσχημο διαζύγιο που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Στο πιθανό πλέον σενάριο του «καμία συμφωνία», οι κλάδοι εκείνοι που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών με έως και 119.000 απώλειες σε θέσεις εργασίας. Συνολικά αν η Βρετανία δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις ύψους 50 δισ. λιρών και σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Cambridge Econometrics.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να ανέφερε στη Νίκολα Στέρτζον ότι η χώρα του θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει από την Ε.Ε.

Τι συνεπάγεται η έξοδος χωρίς συμφωνία; Στην περίπτωση που οι Βρετανοί αποχωρήσουν, τελικά, από την ΕΕ χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, το βράδυ της 31 Οκτωβρίου (μετά τις 23:00, ώρα Greenwich) το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί αυτόματα «τρίτη χώρα» και οι σχέσεις του με την ΕΕ θα καθορίζονται με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Τι θα σημαίνει αυτό; Όλα τα προϊόντα, εισαγόμενα και εξαγόμενα, που περνούν από τα λιμάνια της Βρετανίας θα υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους. Σήμερα, ένα φορτηγό που φτάνει στο Ντόβερ χρειάζεται δύο λεπτά για να περάσει. Δίχως συμφωνία, ο έλεγχος κάθε φορτίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των τελωνειακών υπηρεσιών. Προβλέπεται επίσης ότι τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων θα παραμένουν επί ημέρες στα σύνορα.

Προβλέπεται σημαντική αύξηση των τιμών, εξαιτίας και της υποτίμησης της στερλίνας έως και 15%. Οι δασμοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν στο 45% και η τιμή του κρέατος να αυξηθεί κατά 37% ενώ αύξηση της τάξης του 10% αναμένεται στα ενδύματα, τα υποδήματα, τα ποτά και τον καπνό. Η επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην τροφοδότηση της αγοράς.

Ήδη πολλοί Βρετανοί έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται για σημαντικές ελλείψεις, όχι μόνον σε τρόφιμα αλλά και σε φάρμακα και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα Brexit δίχως συμφωνία θα οδηγήσει στην απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ το βρετανικό ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα και κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Τι θα αλλάξει για τους Eυρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία; Δίχως συμφωνία η Βρετανία αποκτά αυτόματα το δικαίωμα να καθορίζει κατά βούληση τη μεταναστευτική της πολιτική. Παρότι το Λονδίνο έχει δεσμευτεί για την προστασία των 3,7 ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανάκλησης του δικαιώματος μόνιμης παραμονής και αυτόματης πρόσβασης στις βρετανικές υπηρεσίες Υγείας. Πιθανή θεωρείται και η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα καθώς και της υποχρέωσης έκδοσης βίζας. Εξετάζεται επίσης η επαναφορά των χρεώσεων περιαγωγής.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com/

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη