Αύριο ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Tην παραίτησή του θα υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, στην περίπτωση που εκλεγεί ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός της χώρας. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Χάμοντ δήλωσε στην εκπομπή «Andrew Marr Show» του BBC, την Κυριακή, ότι η αξίωση του Τζόνσον πως τα μέλη της κυβέρνησής του θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, τον οδηγεί εκτός υπουργικού συμβουλίου.

«Αυτό είναι κάτι που δεν θα το έκανα ποτέ», τόνισε ο Χάμοντ, ο οποίος έγινε ο δεύτερος υπουργός –μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, που επίσης δήλωσε ότι θα παραιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, είναι το φαβορί, απέναντι στον νυν υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, στην ψηφοφορία των Τόρις που ολοκληρώνεται σήμερα, στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το πρωί της Τρίτης.

Times: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Tην παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Αλαν Ντάνκαν, σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας Times.

«Ο Αλαν Ντάνκαν έχει παραιτηθεί», δήλωσε ο Steven Swinford. «Παρέδωσε την επιστολή παραίτησής του σήμερα το πρωί», είπε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «έκανε σαφές πως δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του υπό την πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον».

Ο Ντάνκαν, που θεωρείται υπέρμαχος της ΕΕ, έχει κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για την αντικατάσταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ότι θυσίασε τον Βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον μετά τη διαρροή των σχολίων του για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το προφίλ των υποψηφίων

Ο Χαντ είχε ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017 μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Αν εκλεγεί, σκοπεύει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία αποχώρησης. Είναι διατεθειμένος να παρατείνει την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας, που έχει οριστεί στις 31 Οκτωβρίου, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεχθούν να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις. Όμως δηλώνει ότι προτίθεται να κλείσει την πόρτα της ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν αρνηθούν.

Για να πετύχει σε αυτή την αντιπαράθεση ο 52χρονος πρώην επιχειρηματίας προτάσσει το ταλέντο του διαπραγματευτή και τη σοβαρότητά του μπροστά στις γκάφες και την υπερβολή του Τζόνσον.

Ο 55χρονος «ΜπόΤζο» εμφανίζεται ως αυτός που θα σώσει το Brexit. «Χρειάζονται κότσια και θάρρος» για να πετύχουμε το Brexit τονίζει ο Τζόνσον ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης της Βρετανίας.

Στόχος του είναι η αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου είτε επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία είτε όχι. Απειλεί να μην πληρώσει το τίμημα του διαζυγίου, ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 40 και 45 δισεκατομμύρια ευρώ, και τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν σημαίνει την επαναφορά δασμών.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές