Η Chinatown του Μιλάνο αναπτύσσεται ταχύτατα

Μεταξύ μεσιτικών γραφείων, μαγαζιών ρούχων, καφέ και μικρών εστιατορίων αντικρίζει κανείς στη μιλανέζικη Via Paolo Sarpi μια μικρή Κίνα. Η Chinatown του Μιλάνου σφύζει από ζωή. «Είναι μια μοδάτη περιοχή. Όλοι στην Κίνα την γνωρίζουν.

Όλοι οι Κινέζοι τουρίστες έρχονται εδώ. Αλλά και γενικά οι τουρίστες που έρχονται για λίγες μέρες στο Μιλάνο περνούν από εδώ» αναφέρει στη DW η Λίνα Τζιν, ιδιοκτήτρια του καταστήματος ειδών πάρτι PartyWan. «Μην υποτιμάτε το Μιλάνο» λέει χαρακτηριστικά σε άψογη μιλανέζικη προφορά.

Με τον ερχομό του νέου αιώνα η Κίνα άρχισε να ακμάζει με αλματώδεις ρυθμούς. Την ίδια ώρα και στην Ιταλία, ένα από τα παγκόσμια κέντρα της μόδας, ο κινεζικός πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται. Συγκεκριμένα στο Μιλάνο, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησαν στη DW oι δημοτικές αρχές, 3.012 επιχειρήσεις σε σύνολο 39.242 είναι κινεζικής ιδιοκτησίας. Μάλιστα πρόκειται για Κινέζους ιδιοκτήτες που έχουν γεννηθεί στην Κίνα και δεν είναι οικονομικοί μετανάστες δεύτερης γενιάς. Με άλλα λόγια σχεδόν το 13% των εταιρειών λιανικού εμπορίου στο Μιλάνο είναι σήμερα κινεζικές.

Μια γλυκόξινη σχέση… όπως και οι κινεζικές συνταγές
Ωστόσο οι σχέσεις της κινεζικής κοινότητας με τον δήμο Μιλάνου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον… «γλυκόξινες», όπως και πολλές κινεζικές συνταγές άλλωστε. Ο δήμαρχος του Μιλάνου και ανερχόμενος πολιτικός της ιταλικής Κεντροαριστεράς, Τζουζέπε Σάλα, έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τους Κινέζους συμπολίτες του λόγω της ανακήρυξης του Δαλάι Λάμα ως επίτιμου δημότη Μιλάνου. Το 2007 επίσης ήταν μια δύσκολη χρονιά για την κινεζική κοινότητα, μετά την απόφαση του δήμου να πεζοδρομήσει την Via Paolo Sarpi. Πολλοί θεώρησαν τότε ότι η κίνηση αυτή θα οδηγούσε στην εξαφάνιση του κινεζικού εμπορίου, κάτι όμως που τελικά δεν συνέβη. Μάλιστα είχε τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα, όπως αναφέρουν πολλές κινεζικές οικογένειες.

Πάντως πέρα από αυτές τις μελανές σελίδες, οι σχέσεις Κινέζων και Μιλανέζων είναι κατά κανόνα αγαστές. «Ανοίξαμε το 1998. Αμέσως είχαμε πελάτες: Κινέζους εμπόρους. Υποφέραμε τα χρόνια της αστικής ανάπλασης της περιοχής. Αλλά σήμερα πια είμαστε δημοφιλείς τόσο στους Κινέζους όσο και στους Ιταλούς πελάτες», αναφέρει ο Αντρέα Τσου, ιδιοκτήτης του διάσημου κινεζικού εστιατόριου Tratoria Cinese Long Chang στο Μιλάνο. Διαφορετική κάπως είναι η ιστορία της Τζέιιντα Μπάι, που γεννήθηκε στην Κίνα και μετακόμισε στο Μιλάνο με την οικογένειά της όταν ήταν 4 ετών. Σήμερα είναι παντρεμένη με Ιταλό και διδάσκει κινεζικά σε Ιταλούς αλλά και ιταλικά σε Κινέζους. Η ίδια θυμάται ότι οι γονείς της δεν χάρηκαν ιδιαίτερα όταν τους ανακοίνωσε ότι θα παντρευόταν Ιταλό. Σήμερα όμως, όπως αναφέρει, οι νέες γενιές Κινέζων στην Ιταλία μαλώνουν ολοένα λιγότερο με τους παραδοσιακούς Κινέζους γονείς τους. Οι δε Κινέζοι γονείς που ήρθαν πριν πολλά χρόνια πολύ νέοι στην Ιταλία, σήμερα βλέπουν πλέον τον κόσμο με μια πιο «ανοιχτή ματιά», όπως λέει η ίδια. Τα πράγματα αλλάζουν και όπως λένε πολλοί Μιλανέζοι η μόδα είναι πλέον Κινέζοι να βγαίνουν ραντεβού με Ιταλίδες.

Iταλοκινεζική συνεργασία με προοπτική
Το σίγουρο είναι ότι η πολυσύχναστη Chinatown του Μιλάνου σήμερα προσελκύει έντονα και το ενδιαφέρον των κτηματομεσιτών, αφού η ζήτηση διαμερισμάτων και καταστημάτων από Κινέζους αγοραστές είναι έντονη. «Τα ενοίκια αυξάνονται κατά 15%. Οι τιμές πώλησης επίσης. Ρεκόρ για την Ιταλία» αναφέρει ο Αλεσάντρο ντα Μπάνκα, Ιταλός κτηματομεσίτης. Το 10% των αγοραστών διαμερισμάτων είναι Κινέζοι, όπως Κινέζοι είναι και το 50% των επίδοξων αγοραστών εμπορικών καταστημάτων. Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε με την Κίνα τον περασμένο Μάρτιο μνημόνιο συνεργασίας, ενώ πριν λίγες μέρες διεξήχθη με επιτυχία στο Μιλάνο το πρώτο Ιταλοκινεζικό Οικονομικό Φόρουμ. Την ίδια ώρα η συνεργασία του Μιλάνου με το Πεκίνο γίνεται ολοένα πιο στενή, ενώ ενδιαφέρουσες προοπτικές συνεργασίας ανοίγονται και ενόψει των Ολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων του 2022 και 2026 – που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο και το Μιλάνο αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: DW 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ