Πρόστιμο €242 εκ. στην Qualcomm

Πρόστιμο €242 εκ. στην Qualcomm για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά chipsets 3G, επέβαλε σήμερα η Κομισιόν και ανακοίνωσε η αρμόδια Επίτροπος Μαγκρέτ Βέσταγκερ, καθώς η εταιρία πουλούσε το προϊόν της κάτω του κόστους για να εξαναγκάσει του ανταγωνιστές της να αποσυρθούν από την αγορά. 

Η Κομισιόν συμπεραίνει ότι η Qualcomm κατείχε δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά για το chipset βάσης UMTS μεταξύ του 2009 και του 2011, με 60% μερίδιο αγοράς (σχεδόν τριπλάσιο του μεριδίου αγοράς του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της) και εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχία αυτή από τα μέσα του 2009 έως τα μέσα του 2011 συμμετέχοντας σε "επιθετική τιμολόγηση". Η Qualcomm πώλησε ορισμένες ποσότητες τριών από τα chipset UMTS κάτω από το κόστος της για την Huawei και την ZTE, δύο στρατηγικά σημαντικούς πελάτες, με στόχο την εξάλειψη της Icera, της κύριας ανταγωνιστικής της εταιρείας στην εποχή εκείνη. Αυτή η συμπεριφορά έλαβε χώρα όταν η Icera έγινε βιώσιμος προμηθευτής chipset UMTS, παρέχοντας υψηλή απόδοση ρυθμού δεδομένων, δημιουργώντας έτσι μια αυξανόμενη απειλή για την επιχείρηση chipset της Qualcomm. Λόγω αυτής της πολιτικής, το Μάιο του 2011, η Icera αποκτήθηκε από την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Nvidia, η οποία αποφάσισε να τερματίσει την επιχειρηματική της γραμμή chipset βάσης το 2015.

Τα "chipset βάσης" επιτρέπουν στα smartphone και τα tablet να συνδεθούν σε κυψελοειδή δίκτυα και χρησιμοποιούνται τόσο για φωνητική όσο και για μετάδοση δεδομένων. Η υπόθεση αφορά τα chipsets που συμμορφώνονται με το καθολικό σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών ("UMTS"), το πρότυπο τρίτης γενιάς ("3G").

Το πρόστιμο, στην προκειμένη περίπτωση, ύψους 242 042 000 ευρώ λαμβάνει υπόψη τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της παράβασης. Το πρόστιμο αντιπροσωπεύει το 1,27% του κύκλου εργασιών της Qualcomm το 2018 και αποβλέπει επίσης στην αποτροπή των παραγόντων της αγοράς από τη συμμετοχή σε τέτοιες πρακτικές κατά του ανταγωνισμού στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τα πρόστιμα του 2006, το πρόστιμο υπολογίστηκε με βάση την αξία των άμεσων και έμμεσων πωλήσεων των chipset UMTS στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Η διάρκεια της παράβασης που διαπιστώθηκε στην απόφαση είναι δύο έτη.

Η Επίτροπος Βέσταγκερ που είναι υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: "τα chipsets είναι βασικά συστατικά στοιχεία, ώστε οι φορητές συσκευές να μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Η Qualcomm πουλούσε τα προϊόντα αυτά σε τιμές κάτω του κόστους σε βασικούς πελάτες με σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού, εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην αγορά αυτή και περιορίζοντας την επιλογή που προσφέρεται στους καταναλωτές σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ