Οι αμερικανικοί περιορισμοί στη Huawei ίσως χαλαρώσουν άμεσα

Το πράσινο φως σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξοπλισμό στη Huawei ενδέχεται να δώσει πολύ σύντομα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ίσως και σε διάστημα δύο - τεσσάρων εβδομάδων, υποστηρίζει ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. 

Οι αμερικανικές εταιρείες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράζουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό από τη Huawei, σε μία ένδειξη ότι οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να άρει τους περιορισμούς στην κινεζική εταιρεία θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα.

Την απόφασή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην Huawei ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της ανακωχής του με το Πεκίνο, μετά τη Σύνοδο της G20, στην Οσάκα, ικανοποιώντας έτσι ουσιαστικά έναν όρο που είχε θέσει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο ο ίδιος απέσπασε από την πλευρά του δέσμευση της Κίνας να αγοράσει «τεράστιες» ποσοτητες αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. «Θα τους δώσουμε μία λίστα με τα πράγματα, που θέλουμε να αγοράσουν» είπε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο της G20.

Οι δύο χώρες θα αρχίσουν και πάλι εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί απότομα τον περασμένο μήνα, με τις ΗΠΑ να αυξάνουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25% και απειλώντας και με πρόσθετους δασμούς. Αν και αρχικά η Ουάσιγκτον είχε αρνηθεί να εντάξει στη συζήτηση τη Huawei, o Tραμπ έκανε πίσω.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να πωλήσουν εξοπλισμό τους στην Huawei» δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας πάντως ότι «μιλάμε βεβαίως για εξοπλισμό που δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια».

Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι μέρη του υλικού από τις κινέζικες εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπευτικούς σκοπούς, κάτι το οποίο η Κίνα αρνείται.  

Η Huawei θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην αγορά του 5G, επομένως οι σχέσεις των αμερικανικών εταιρειών μαζί της θεωρούνται κομβικής σημασίας για την πορεία ανάπτυξης των τεχνολογιών 5G στο άμεσο μέλλον.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr 

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε., ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους