Αναθεωρείται το ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα οδηγία σχετικά με το "ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ". Οι διαπραγματεύσεις για τον φάκελο αυτό ολοκληρώθηκαν υπό τη ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου. Η οδηγία επικαιροποιεί τους κανόνες, τη μορφή και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του ταξιδιωτικού εγγράφου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ (ETD). Απλουστεύει τις διατυπώσεις για τους πολίτες της ΕΕ που δεν αντιπροσωπεύονται σε τρίτες χώρες των οποίων το διαβατήριο ή το ταξιδιωτικό έγγραφο έχει χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τους παρέχεται ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης από άλλο κράτος μέλος, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους. Επομένως, η οδηγία επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ που δεν εκπροσωπούνται να ασκούν το δικαίωμα προξενικής προστασίας ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Η οδηγία επιδιώκει επίσης τη διασφάλιση της συνέπειας των γενικών κανόνων για τα μέτρα συντονισμού και συνεργασίας για τη διευκόλυνση της προξενικής προστασίας των πολιτών της ΕΕ που δεν εκπροσωπούνται σε τρίτες χώρες.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι το ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης είναι ένα έγγραφο ενιαίας διαδρομής, το οποίο επιτρέπει στον κομιστή να επιστρέψει στην πατρίδα του ή, κατ `εξαίρεση, σε άλλο προορισμό, σε περίπτωση που δεν έχει πρόσβαση στο κανονικό ταξιδιωτικό έγγραφο, για παράδειγμα, επειδή είχε κλαπεί ή χαθεί.

Οι πολίτες που δεν εκπροσωπούνται θα πρέπει να μπορούν να υποβάλουν αίτηση  στην πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ. Το κράτος μέλος που επικουρεί τον πολίτη θα ελέγχει τότε με το κράτος μέλος του ενδιαφερόμενου να επιβεβαιώσει την εθνικότητά του και την ταυτότητά του. Αυτές οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών θα πρέπει να διεξάγονται το συντομότερο δυνατόν, γενικά εντός 5 ημερών.

Το έγγραφο ΕΔΕ που εκδίδεται θα πρέπει να ισχύει για την περίοδο που απαιτείται για την πραγματοποίηση του ταξιδιού και, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις, για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 15 ημερολογιακές ημέρες. Θα έχει ομοιόμορφο μορφότυπο (αποτελούμενο από αίτηση και αυτοκόλλητο), θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα πληροί υψηλά τεχνικά πρότυπα για την αποφυγή παραχάραξης και παραποίησης, συμπεριλαμβανομένων αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών ασφαλείας. Για να ενισχυθεί η ασφάλεια, οι παραλήπτες ενός τέτοιου εγγράφου θα πρέπει να το επιστρέψουν στις αρχές μόλις φτάσουν με ασφάλεια στον τόπο κατοικίας τους.

Επιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια δέσμη συμπερασμάτων σχετικά με τη βιοασφάλεια.

Σε πρακτικό επίπεδο, η βιοασφάλεια εννοείται γενικώς ως η διαχείριση και τα φυσικά μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου διασυνοριακών ασθενειών των ζώων (TAD). Γενικότερα, πρόκειται για μια στρατηγική και ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των σχετικών κινδύνων. Ένα υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας είναι απαραίτητο για την προστασία του εδάφους της ΕΕ από την εισαγωγή και διάδοση ζωονόσων, πολλές από τις οποίες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τον γεωργικό τομέα αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο τονίζει με έμφαση τον βασικό ρόλο της βιοασφάλειας στην αντιμετώπιση των σημερινών απειλών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και του αφθώδους πυρετού και τονίζει τη σημασία της συμμετοχής και της συνεργασίας όλων των σχετικών τομέων και φορέων, και άλλους κτηνοτρόφους, αλλά επίσης, για παράδειγμα, οι μεταφορείς και οι κυνηγοί.

Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να εξασφαλίσουν επαρκή ικανότητα βιοασφάλειας και επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν επίσης τους κινδύνους που ενέχει ο ανθρώπινος παράγοντας και ο ρόλος των εκστρατειών επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο