Αμερικανικές εταιρείες αφήνουν πίσω τις ευρωπαϊκές

Η ψαλίδα ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις άλλων χωρών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια και τις γερμανικές έχει μεγαλώσει το 2018 σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής επιχειρηματικών συμβουλών ΕΥ (Ernst & Young) από τις 1000 παγκοσμίως μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά των κύκλο εργασιών μόνο οι 44 είναι γερμανικές. Οι 299 είναι αμερικανικές, οι 146 γιαπωνέζικες, οι 79 κινεζικές, οι 45 βρετανικές και άλλες τόσες γαλλικές. 
 
Πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τα κέρδη (αποδοχές πριν από το ενδιαφέρον και το φόρο - EBIT) είναι με 60 δις ευρώ η αμερικανική Apple, ακολουθεί με 45 δις η νοτιοκορεάτικη Samsung, την τρίτη θέση κατέχει με 30 δις η αμερικανική Microsoft και τέταρτη είναι η ολλανδική εταιρεία πετρελαίου Royal Dutch Shell με 27 δις ευρώ κέρδη.
Η πιο επιτυχημένη γερμανική επιχείρηση Volkswagen βρίσκεται με 14 δις ευρώ μόλις στην 25η θέση. Η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία

Προβληματικός για τις γερμανικές επιχειρήσεις είναι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών τους. Ενώ οι αμερικανικές εταιρείες τον έχουν αυξήσει το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά 10,5%, οι ασιατικές κατά 10,15%, οι γαλλικές κατά 6,8%, οι ιταλικές κατά 5,8%, ενώ οι γερμανικές περιορίστηκαν μόλις στο 1,2%.
 
Βασικοί παράγοντες για την επιτυχία των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι σύμφωνα με την ανάλυση η αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ και η ανάπτυξη που σημειώθηκε στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
 
Οι γερμανικές επιχειρήσεις πάσχουν από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και την εμπορική διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Έπειτα η γερμανική οικονομία δεν έχει καταφέρει να αναδείξει ούτε μια επιχείρηση εφάμιλλη της Apple ή της Microsoft, εταιρειών δηλαδή που σημειώνονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναφορικά με τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη.
 
ΠΗΓΗ: dw.com
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ