Αυτές είναι οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ

Η αμερικανική έκδοση του Fortune μόλις εξέδωσε την 65η ετήσια λίστα Fortune 500 – τη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες της λίστας αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών, με 13,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, 22,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, και 28,7 εκατομμύρια εργαζομένους, συνολικά. Η κατάταξη περιλαμβάνει εταιρείες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ και λειτουργούν εκεί, και γίνεται με κριτήριο τα συνολικά έσοδα για το αντίστοιχο οικονομικό έτος.

 

1. Walmart

Έσοδα: 514.405 εκατ. δολάρια

Το 2008 ήταν η χρονιά όπου η Walmart κατάφερε για πρώτη φορά να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού της με την Amazon. Ο εξοπλισμός χιλιάδων καταστημάτων για την παραλαβή ειδών παντοπωλείου βοήθησε την εταιρεία να αυξήσει τις διαδικτυακές πωλήσεις της κατά 40% στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Walmart φρόντισε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα των αντιπάλων της, επιτυγχάνοντας την καλύτερη χριστουγεννιάτικη σεζόν εδώ και χρόνια. Η εταιρεία καινοτομεί πλέον με πράγματα όπως η υπηρεσία προσωπικών αγορών και τα αυτοκινούμενα οχήματα παράδοσης δίχως οδηγό. Η επιτυχία της Walmart επεκτάθηκε και στην αλυσίδα Sam’s Club της εταιρείας, καθώς και σε διεθνές επίπεδο.

2. Exxon Mobil

Έσοδα: 290.212 εκατ. δολάρια

Η Exxon Mobil, ο ενεργειακός κολοσσός με έδρα στο Τέξας, παραμένει στη 2η θέση της λίστας επιτυγχάνοντας αύξηση κερδών και εσόδων μέσα στο 2018, κατά 6% και 19% αντίστοιχα. Η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε το φτηνό αμερικανικό αργό πετρέλαιο, ενώ παρέκαμψε την αστάθεια της αγοράς μέσω της ευρείας γκάμας λειτουργιών της, από τη διύλιση μέχρι τα χημικά. Η παγκόσμια παρουσία της εταιρείας αντανακλάται στα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2018, στα οποία περιλαμβάνονται νέα κοιτάσματα στη Γουιάνα, ανάπτυξη LNG στη Μοζαμβίκη, και μια νέα μονάδα διυλιστηρίου στην Αμβέρσα του Βελγίου.

3. Apple


Έσοδα: 265.595 εκατ. δολάρια

To 2018 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά κατά την οποία η Apple πέτυχε για πρώτη φορά κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Παράλληλα, όμως, η ανάπτυξη των πωλήσεων iPhone – του σημαντικότερου, επιχειρηματικά, προϊόντος της Apple – άρχισε να επιβραδύνεται. Πριν το λανσάρισμα του iPod, η Apple ήταν απλώς μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πλέον, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ. Η πρόκληση για την Apple σήμερα είναι να ορίσει εκ νέου την ταυτότητά της ως πάροχος υπηρεσιών, καθώς οι καταναλωτές δεν αλλάζουν πλέον τόσο εύκολα την παλιά συσκευή τους smartphone με καινούργια. Ήδη, τα iTunes, Apple Music, και iCloud παράγουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για την εταιρεία.

4. Berkshire Hathaway

Έσοδα: 247.837 εκατ. δολάρια

Ο επιχειρηματικός όμιλος του Warren Buffett υποχώρησε κατά μία θέση στη λίστα Fortune 500 για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς η πολύ μικρή αύξηση των εσόδων (2,4%) σημαίνει ότι πλέον οι πωλήσεις του είναι χαμηλότερες από εκείνες της Apple. Σημειώστε, παρεμπιπτόντως, ότι η μετοχή της Apple καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού χαρτοφυλακίου της Berkshire. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς εμφανίστηκε κι ένα κρίσιμο πρόβλημα – η εταιρεία έχασε 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την επένδυσή της στην Kraft Heinz. Εντωμεταξύ, ο Buffett έχει αρχίσει να δίνει περισσότερες εξουσίες στους δύο δυνητικούς διαδόχους του, τον Ajit Jain και τον Gregory Abel.

5. Amazon.com

Έσοδα: 232.887 εκατ. δολάρια

Η Amazon αναπτύσσεται με ρυθμούς startup – το 2018 τα έσοδά της κατέγραψαν αύξηση κατά 31%, στα 233 δισεκατομμύρια δολάρια – και ξαφνικά η εταιρεία εμφανίζει και υψηλά κέρδη. Μόνο από την κορυφαία στον κλάδο μονάδα διαδικτυακού λογισμικού Amazon Web Services, η εταιρεία εξασφάλισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Για χρόνια, η εταιρεία που ο Jeff Bezos ίδρυσε το 1994 ως ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο είτε έχανε χρήματα είτε είχε μικρά περιθώρια κέρδους. Πλέον, η Amazon αποδιοργανώνει τα πάντα, από τους ψηφιακούς βοηθούς μέχρι την παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου βίντεο.


6. UnitedHealth Group

 

Έσοδα: 226.247 εκατ. δολάρια

Η UnitedHealth Group συνέχισε να κυριαρχεί στην αγορά ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ και το 2018, προσθέτοντας 2,4 εκατομμύρια μέλη και 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία διατήρησε τη θέση της ως η μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ, ενώ το τμήμα υπηρεσιών υγείας και analytics Optum συνεισέφερε έσοδα 101 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση αυτά τα μεγέθη, η πρώτη πλήρης χρονιά του νέου CEO, David Wichmann, στο τιμόνι της εταιρείας κρίνεται επιτυχημένη. Όμως, η απειλή του «Medicare για Όλους» – σχέδιο που υιοθετούν όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών – αρχίζει να πλανάται πάνω από την εταιρεία. Ο Wichmann, φυσικά, είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της πρότασης για καθολική ασφάλιση υγείας του αμερικανικού πληθυσμού.

7. McKesson

Έσοδα: 208.357 εκατ. δολάρια

Η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φαρμάκων των ΗΠΑ διαθέτει νέα ηγεσία ύστερα από τη συνταξιοδότηση του για πολλά χρόνια CEO της, John Hammergren, τον Απρίλιο. Το μέγεθος της εταιρείας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που ήταν πριν από 17 χρόνια, όταν ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της McKesson. Η τάση επέκτασης συνεχίστηκε και το 2018. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,9% εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των φαρμάκων, της αύξησης των πωλήσεων σε υπάρχοντες πελάτες, και μιας σειράς εξαγορών. Τα κέρδη της εταιρείας επλήγησαν κυρίως λόγων πληρωμών που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της και τη Rexall, μια καναδική αλυσίδα φαρμακείων που η McKesson αγόρασε το 2016. Όπως και οι ανταγωνιστές της, η McKesson βρίσκεται στο στόχαστρο σειράς αγωγών για τον πιθανό ρόλο της στην επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ.

8. CVS Health

Έσοδα: 194.579 εκατ. δολάρια

Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για τη CVS Health, η οποία κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 5%, στα 195 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έκλεισε και την ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Aetna. Η αύξηση του όγκου των συνταγών μεταφράστηκε σε άνοδο των δραστηριοτήτων της στον κλάδο του φαρμάκου, αλλά η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Aetna. Μέχρι τώρα, δεν έχουν υπάρξει εύκολα τα πράγματα για το νέο απόκτημα της CVS Health. Μια αρνητική πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο και το γεγονός ότι η CVS θα πρέπει να επενδύσει στην Aetna περίπου όσα χρήματα αναμένει να εξοικονομήσει από τη συμφωνία απογοήτευσαν τους επενδυτές και οδήγησαν σε πτώση της τιμής της μετοχής κατά 20%, κάτω από τα 55 δολάρια. Σημειώστε ότι τον Μάιο ο διευθύνων σύμβουλος της CVS, Larry Merlo, άσκησε δριμεία κριτική στο σχέδιο «Medicare για Όλους» που θα βάλει στην άκρη τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης.

9. AT&T

 

Έσοδα: 170.756 εκατ. δολάρια

Ο CEO της εταιρείας, Randall Stephenson, κατάφερε επιτέλους να πείσει τις εποπτικές αρχές να εγκρίνουν την εξαγορά ύψους 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Time Warner, παρά τις ενστάσεις του Προέδρου Trump. Η συμφωνία – μέσω της οποίας προστίθενται τα γνωστά κινηματογραφικά στούντιο και μια αυτοκρατορία καλωδιακής τηλεόρασης που περιλαμβάνει τα κανάλια CNN και HBO – συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων της AT&T κατά 6%, στα 171 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, οι συνεχιζόμενες απώλειες πελατών από την πιο πρόσφατη εξαγορά του Stephenson, τη DirectTV, και το μεγάλο βάρος χρεών έπληξαν την κερδοφορία της εταιρείας, η οποία έπεσε κατά 34% στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας μειώθηκε κατά 27% σε ετήσια βάση.

10. AmerisourceBergen

 

 

Έσοδα: 167.939 εκατ. δολάρια

Όπως αυξάνονται οι πωλήσεις και οι τιμές των φαρμάκων, έτσι αυξάνονται και τα οικονομικά μεγέθη των διανομέων φαρμάκων όπως η AmerisourceBergen, η οποία λειτουργεί ως μεσάζοντας παραδίδοντας φάρμακα από τους κατασκευαστές στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία. Το 2018, τα έσοδα της AmerisourceBergen αυξήθηκαν κατά 9,7% χάρη στη συνολική ανάπτυξη της αγοράς και τις πωλήσεις πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων. Η εξαγορά της εταιρείας χονδρικής πώλησης H.D. Smith, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, έδωσε ώθηση στα έσοδα της AmerisourceBergen, και το ίδιο συνέβη με το τμήμα κτηνιατρικών φαρμάκων της εταιρείας. Όπως και οι ανταγωνιστές της, έτσι και η AmerisourceBergen διερευνάται για τον ρόλο της στην κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες