Σε νέο ψηφιακό μέλλον εισέρχονται οι παλαιότερες τράπεζες του κόσμου

Με 120 χρόνια παρουσίας, η Leumi είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη τράπεζα στο Ισραήλ. Πως αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής; 
 
Όμως, χάρη στο λανσάρισμα μιας τράπεζας μόνο για κινητά – της Pepper – η Leumi είναι και η νεότερη τράπεζα της χώρας. Η ισραηλινή τράπεζα εγκαινίασε την Pepper το 2017 για να προσελκύσει τους millennials και να συμβάλλει στην «προσαρμογή της Leumi στα νέα δεδομένα», επεσήμανε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Leumi, Rakefet Russak-Aminoach, μιλώντας στη σύνοδο Most Powerful Women International Summit του Fortune στο Λονδίνο την περασμένη Τρίτη.
 
Η κίνηση της Leumi είναι ενδεικτική του είδους του μετασχηματισμού και των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπες ο τραπεζικός κλάδος σήμερα: ένας κλάδος παλαιού τύπου με μια μεγάλη ιστορία προσαρμογής σε έναν μεταβαλλόμενο καταναλωτή. Για παράδειγμα, η χρήση τραπεζικών υποκαταστημάτων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
 
Η Leumi αποφάσισε να δημιουργήσει τη Pepper ως μια startup, «επωάζοντάς» την από μέσα από την εταιρεία. «Ήταν δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους ότι δεν κόβουμε το δέντρο πάνω στο οποίο καθόμαστε, αλλά ότι αντιθέτως ενισχύουμε το δέντρο αυτό», τόνισε η Russak-Aminoach. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς κατά πόσο η εταιρεία χρειαζόταν την Pepper όταν υπήρχε ήδη μια διαδικτυακή εκδοχή της Leumi.
 
«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο», εξήγησε. Το Leumi.com είναι ένα «ψηφιακό δέρμα πάνω σε ένα μη ψηφιακό σώμα». Η Pepper, από την άλλη πλευρά, είναι μια νέα τράπεζα που ξεκίνησε από την αρχή και χτίστηκε πάνω σε νέα συστήματα. Η χρήση της Pepper είναι ακόμα πιο εξατομικευμένη από την είσοδο σε μια τράπεζα, επειδή χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη η Pepper μπορεί να προσφέρει συμβουλές που αφορούν ειδικά έναν συγκεκριμένο πελάτη.
 
Η Karen Frank, διευθύνουσα σύμβουλος υπηρεσιών ιδιωτικής τραπεζικής στη Barclays, είπε ότι η πρόκληση για τον τομέα ουσιαστικά συνίσταται «στο να πάρεις κάτι παλιό, βαρύ και καθιερωμένο» και να το μετατρέψεις σε κάτι γρήγορο κι ευέλικτο.
 
Επίσης, επεσήμανε ότι μια από τις προκλήσεις για τον κλάδο είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιεί το κεφάλαιό του για να απαντά στις κανονιστικές απαιτήσεις αντί να δημιουργεί νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες. Ένα «σχετικά μεγάλο μέρος του πρέπει να υποστηρίζει τις παλιές υποδομές» και να διασφαλίζει ότι το παλιό λογισμικό εξακολουθεί να λειτουργεί, ώστε να μπορούν να συλλεχθούν τα παλαιά δεδομένα αν το ζητήσουν οι ρυθμιστικές αρχές.
 
Τόσο η Frank όσο και η Russak-Aminoach επεσήμαναν ότι η αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια. Η Frank είπε ότι το να πείσεις τους ανθρώπους των εταιρειών ότι δεν χρειάζεται να αναπτύσσουν τα πάντα εσωτερικά, «κατ’ οίκον», είναι μια «τεράστια αλλαγή κουλτούρας», ειδικά όταν πρόκειται για λειτουργίες όπως η ασφάλεια.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές