Η πλειοψηφία των πολιτών στα εκτός ευρώ Κ-Μ ΕΕ εκτιμούν ότι το ευρώ ωφέλησε τα μέλη του

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει το ευρώ πιστεύει ότι το κοινό νόμισμα είχε θετικό αντίκτυπο στις χώρες που το χρησιμοποιούν ήδη, σύμφωνα με μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου. 

Συνολικά, το 56% των ερωτηθέντων σε όλα τα επτά κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία) συμμερίζονται αυτή την άποψη, αυξημένη κατά μία εκατοστιαία μονάδα κατά το τελευταίο έτος και συνολικά κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το 2016.

Η άποψη αυτή είναι ισχυρότερη στην Ουγγαρία (70%), τη Ρουμανία (62%), την Πολωνία (54%) και τη Βουλγαρία (53%).

Σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η εισαγωγή του ευρώ θα έχει θετικές συνέπειες για τη χώρα τους (45%) και για αυτούς προσωπικά (47%).

Συνολικά, το 55% θα ήθελε το ευρώ να γίνει το νόμισμά τους το συντομότερο δυνατόν ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (αύξηση +2 από την προηγούμενη μέτρηση), έναντι 42%, οι οποίοι θα προτιμούσαν αυτό να γίνει όσο το δυνατόν αργότερα ή ποτέ (μείωση -2 από την προηγούμενη μέτρηση).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Ουγγαρία (66%), στη Ρουμανία (61%) και στην Κροατία (49%) τάσσεται υπέρ της εισαγωγής του ευρώ.

Το 77% του πληθυσμού αυτών των επτά κρατών μελών έχει ήδη χρησιμοποιήσει τραπεζογραμμάτια ή κέρματα ευρώ, το 49% αισθάνεται καλά ενημερωμένο σχετικά με το ενιαίο νόμισμα και το 81% πιστεύει ότι θα μπορέσει προσωπικά να προσαρμοστεί στην αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος από το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και το 75% του πληθυσμού στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον υπέρ του ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Το σημερινό ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε στα επτά κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που δεσμεύονται νομικά για την υιοθέτηση του ευρώ: Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο