Η Κομισιόν πρότεινε ενίσχυση της συνεργασίας με ΣτΕ κατά της διαφθοράς

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Πέμπτη 6 Ιουνίου αίτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να καταστεί η ΕΕ παρατηρητής στην ομάδα χωρών κατά της διαφθοράς (GRECO). Παράλληλα, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τον σκοπό αυτό και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Φέτος, η ομάδα των χωρών κατά της διαφθοράς θα γιορτάσει την 20ή επέτειό της. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην GRECO με την ιδιότητα του παρατηρητή θα φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης πιο κοντά. Θα ισχυροποιήσει επίσης τις κοινές μας προσπάθειες για ενίσχυση του κράτους δικαίου». Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Η διαφθορά συνιστά ύπουλη απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και την υγεία των δημοκρατιών και των οικονομιών μας. Πρέπει να συνεργαστούμε — τόσο στη βάση όσο και σε διεθνές επίπεδο — για την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. H δυνατότητα συμμετοχής στο πλαίσιο που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Η συμμετοχή της ΕΕ στην GRECO, μιας ομάδας που στοχεύει κυρίως στη βελτίωση της ικανότητας των μελών της ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς, αποτελεί προτεραιότητα για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επί του παρόντος, η ΕΕ δεν είναι μέλος της GRECO και δεν παρίσταται στις συνεδριάσεις της. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της GRECO και των μελών της στον τομέα του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι περιορισμένη. Ως παρατηρητής, η ΕΕ θα είναι σε θέση να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της GRECO και να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που συζητούνται. Η επιδίωξη από πλευράς ΕΕ να αποκτήσει το στάτους του παρατηρητή δεν αποκλείει άλλες πιθανές μορφές συμμετοχής ως πλήρες μέλος στο μέλλον. Η Επιτροπή ζήτησε από τη σύνοδο ολομέλειας της GRECO να εξετάσει το αίτημα της ΕΕ κατά την επόμενη συνεδρίασή της που έχει προγραμματιστεί για τις 17-21 Ιουνίου 2019. Πριν από την ολομέλεια, στις 17 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη υψηλού επιπέδου με την ευκαιρία της 20ης επετείου της GRECO, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της GRECO.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού