Κλείνει εργοστάσιο στην Ουαλία η Ford

Η Ford επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι σχεδιάζει να κλείσει τη μονάδα παραγωγής κινητήρων στο Μπριτζέντ της νότιας Ουαλίας έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
 
Η απόφαση αφήνει μετέωρους τους 1700 εργαζόμενους στο εργοστάσιο, ενώ η αμερικανική εταιρεία είναι ο βασικός αιμοδότης της τοπικής οικονομίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
 
Όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους για το μέλλον τους.
 
Η διοίκηση της Ford τόνισε ότι η απόφαση δεν συνδέεται με το Brexit, εξηγώντας ότι με την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής κινδυνεύει να καταστεί «οικονομικά μη βιώσιμη».
 
Ο πρόεδρος της Ford Ευρώπης Στιούαρτ Ρόουλι είπε: «Αν δεν είχε γίνει ποτέ το Brexit, θα υπήρχε διαφορετική απόφαση; Η απάντηση είναι όχι. Η δημιουργία μίας δυνατής και βιώσιμης επιχείρησης της Ford στην Ευρώπη απαιτεί να λάβουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αναβαθμίσουμε το παγκόσμιο αποτύπωμα κατασκευής κινητήρων μας ώστε να εξυπηρετούμε καλύτερα το μελλοντικό μας πορτφόλιο οχημάτων».
 
Ο κ. Ρόουλι πρόσθεσε: «Ως μεγάλος εργοδότης στο Ηνωμένο Βασίλειο επί περισσότερο από έναν αιώνα, ξέρουμε ότι το κλείσιμο του Μπριτζέντ θα είναι δύσκολο για πολλούς από τους υπαλλήλους μας. Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχει στις οικογένειές τους και στις κοινότητες όπου ζουν και ως υπεύθυνος εργοδότης προτείνουμε ένα πλάνο που θα βοηθήσει να μαλακώσει το πλήγμα».
 
Πάντως ο ηγέτης του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru Άνταμ Πράις κάλεσε την εταιρεία να αναθεωρήσει και τα συνδικάτα κατηγόρησαν τη Ford για «προδοσία» των εργαζομένων.
 
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων ότι θα κλείσουν 550 θέσεις εργασίας στο τεχνικό κέντρο της Ford στο Ντάντον της ΝΑ Αγγλίας, στο πλαίσιο κατάργησης 7.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.
 
Εκτός από τη Ford ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βρετανία έχει ακούσει και από άλλες εταιρείες ότι θα κλείσουν μονάδες παραγωγής, επικαλούμενες μεταξύ των αιτιών και την αβεβαιότητα που προξενεί το Brexit.
 
Η Honda θα τερματίσει την παραγωγή στο Σουίντον έως το 2021 κοστίζοντας τις θέσεις εργασίας 3.500 υπαλλήλων, η Jaguar Land Rover θα περικόψει 4.500 θέσεις εργασίας και η Nissan ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα σχέδια κατασκευής του νέου μοντέλου της X-Trail στο Σάντερλαντ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους