ΕΕ: Εκτός μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων Αρούμπα, Μπαρμπάντος και Βερμούδες

Την Αρούμπα, τα Μπαρμπάντος και τις Βερμούδες, αφαίρεσε την Παρασκευή 17 Μαΐου από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων φορολογικών δικαιοδοσιών, το Συμβούλιο των Υπουργών οικονομικών, Ecofin, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Τα Μπαρμπάντος έχουν δεσμευτεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ΕΕ αντικαθιστώντας τα επιζήμια προτιμησιακά καθεστώτα που διατηρούσαν, ενώ η Αρούμπα και οι Βερμούδες έχουν πλέον εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις τους.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση των Βερμούδων ότι θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των συλλογικών επενδυτικών κεφαλαίων, το οποίο προβληματίζει την ΕΕ. Κατά συνέπεια, τα Μπαρμπάντος και οι Βερμούδες θα μετακινηθούν από το παράρτημα Ι των συμπερασμάτων στο παράρτημα ΙΙ, το οποίο περιλαμβάνει τις περιοχές δικαιοδοσίας που έχουν αναλάβει επαρκείς δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση των φορολογικών πολιτικών τους, ενώ η Αρούμπα θα διαγραφεί πλήρως και από τα δύο παραρτήματα.

Κατά συνέπεια, ο κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας περιέχει πλέον 12 καταχωρίσεις: Αμερικανική Σαμόα, Μπελίζε, Ντομίνικα, Φίτζι, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι και Βανουάτου.

Ο ενωσιακός κατάλογος συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η πρόληψη της φοροαποφυγής και να προωθηθούν αρχές της χρηστής διακυβέρνησης όπως η φορολογική διαφάνεια, η δίκαιη φορολόγηση και τα διεθνή πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της απόκρυψης των κερδών.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και περιέχεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2019, αφού πρώτα εξετάστηκε προσεκτικά αν είχαν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους οι τρίτες χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η επεξεργασία του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεξετάζει και να επικαιροποιεί τακτικά τον κατάλογο κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ έχει ζητήσει να εφαρμοστεί μια πιο σταθερή διαδικασία από το 2020 (δύο επικαιροποιήσεις ετησίως).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού