Bloomberg: Κακά νέα για τουρκικές τράπεζες οι νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Η επανάληψη των δημοτικών εκλογών στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης και η νέα πτώση της τουρκικής λίρας σημαίνουν περισσότερα κακά νέα για τις τράπεζες της Τουρκίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Εκτός από τον τεράστιο αριθμό αναδιαρθρώσεων δανείων, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τουρκικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων και της μείωσης των κεφαλαίων τους.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, η υποχώρηση της λίρας την περασμένη Τρίτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών αυξάνει το κόστος των εταιρειών για αποπληρωμή των δανείων τους σε ξένο νόμισμα και θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για έξοδο της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για αποπληρωμή αυτού του είδους δανείων.
 
"Η πτώση της λίρας προσθέτει αλάτι στην πληγή", δήλωσε ο Umit Ozlale, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ozyegin της Κωνσταντινούπολης.
 
Η κατάσταση "δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο στην οικονομία", υπογράμμισε.

Οι τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, αντιμετωπίζουν νέες πιέσεις, αφού οι τουρκικές αρχές αυτή την εβδομάδα διέταξαν την διεξαγωγή εκ νέου εκλογών στην εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αναταραχής.
 
Οι δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών ήδη βρίσκονται υπό πίεση αφού οι επιχειρήσεις ζήτησαν την αναδιάρθρωση δανείων τους ύψους περίπου 28 δισ. δολαρίων μετά από την βουτιά της τουρκικής λίρας κατά 28% έναντι του δολαρίου το 2018.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 4,04% το Μάρτιο από 2,9% στις αρχές του 2018, σύμφωνα με την τουρκική κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένει ότι ο δείκτης θα μπορούσε να ανέλθει στο 6% φέτος.  Μόνο οι επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας της χώρας διαθέτει χρέος πέραν των 51 δισ. δολαρίων.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, εάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θέλει οι ενέργειες της να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη λίρα, πρέπει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο και να δείξει ότι είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό της χώρας, κάτι που φαίνεται απίθανο, τουλάχιστον για τώρα.
 
Τον περασμένο μήνα, σημειώνει, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας απέσυρε τη δέσμευση της για αύξηση εκ νέου των επιτοκίων επιτόκια. Σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Απριλίου, ο Διοικητής της τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια αναγκάστηκε να επιμείνει ότι εξακολουθεί να είναι πιθανή ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ