Κίνα: Πτωτικά κινήθηκε η παραχώρηση νέων δανείων

Υποχώρηση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων δανείων που παραχώρησαν τον Απρίλιο οι κινεζικές τράπεζες, μετά το ρεκόρ του πρώτου τριμήνου του έτους, που δημιούργησε φόβους για αύξηση των προβληματικών δανείων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κινεζική τράπεζα θα συνεχίσει την υποστηρικτική πολιτική για την οικονομά, καθώς οι εμπορικές εντάσεις επιδεινώνονται.

Με βάση στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι κινεζικές τράπεζες παραχώρησαν νέα δάνεια ύψους 1,02 τρισεκατομμυρίων γιουάν (150,2 δις δολάρια), αρκετά χαμηλότερα από το 1,2 τρις γιουάν που ήταν η πρόβλεψη σφυγμομέτρησης του πρακτορείου Reuters και πολύ πιο κάτω από το ρεκόρ νέων δανείων που παραχωρήθηκαν τον Μάρτιο ύψους 1,69 τρις γιουάν.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα δείχνουν επίσης ότι ο ευρύτερος δείκτης παροχής χρήματος Μ2 αυξήθηκε κατά 8,5% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, συνάδοντας με τις εκτιμήσεις αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Το υπόλοιπο των δανείων αυξήθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες και πιο κάτω από το 13,7% του Μαρτίου. Εξάλλου η άνοδος του υπολοίπου της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης, που αποτελεί ένα ευρύ δείκτη παροχής ρευστότητας στην οικονομία, υποχώρησε τον Απρίλιο στο 10,4% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 10,7% τον προηγούμενο μήνα. Ο ρυθμός αύξησης της κοινωνικής χρηματοδότησης αποτελεί μια μέτρηση των πιστωτικών συνθηκών στη χώρα.

Η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο και ανήλθε στα 1,36 τρις γιουάν σε σύγκριση με 2,86 τρις τον προηγούμενο μήνα.
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή