Πώς στοχεύει η Nokia να υποσκελίσει τη Huawei

Οι ΗΠΑ και η Κίνα δίνουν μάχη για την τεχνολογική υπεροχή. Η φινλανδική Nokia, πρωτοπόρος στο χώρο των κινητών, θέλει να το παίξει σε διπλό ταμπλό, επισημαίνει η Wall Street Journal.
 
H εταιρεία, η οποία έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης, έχει μεταμορφωθεί σε έναν παγκόσμιο παραγωγό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, εστιάζοντας σε ρούτερ, κεραίες και καίριας σημασίας εξαρτήματα για τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Σε αυτό το πεδίο κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση στον κόσμο, μετά την κινεζική Huawei. Στόχος της είναι η πρωτιά.
 
Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις πωλήσεις τέτοιου εξοπλισμού από την Huawei φοβούμενη ότι η εταιρεία κατασκοπεύει τις επικοινωνίες για λογαριασμό του Πεκίνου. Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, να πράξουν το ίδιο. Προς το παρόν οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί. Ωστόσο η Nokia θέλει να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο την κατάσταση και τις ανησυχίες.
 
«Χωρίς ασφαλή συστήματα καθοριστικής σημασίας εμπορικά μυστικά μπορούν να περάσουν από αυτά τα δίκτυα: καινοτομίες αεροσκαφών, φόρμουλες για φάρμακα, σχέδια ηλεκτρικών αυτοκινήτων» προειδοποίησε σε ομιλία του τον περασμένο Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Ρατζέεβ Σούρι.
 
Ενώ εκμεταλλεύεται όμως την εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της Huawei, την ίδια ώρα προσπαθεί να χτίσει την παρουσία της στην Κίνα. Μέσω μίας κοινοπραξίας με μία κινεζική εταιρεία η Nokia απασχολεί 17.000 υπαλλήλους στην περιοχή της Ευρύτερης Κίνας, η οποία περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από εκείνον των εργαζομένων της στη Φινλανδία. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα εργοστάσιο και έξι κέντρα ερευνών στην περιοχή.
 
«Θέλουμε να είμαστε φίλοι της Κίνας» δήλωσε ο Σούρι στη WSJ, εξηγώντας πως στόχος είναι να αναδειχθεί η εταιρεία στην κορυφαία ξένη πάροχο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Πέρυσι οι πωλήσεις της στην Κίνα κάλυψαν το 10% του συνόλου.
 
Ο πρόεδρος της Nokia, Ρίστο Σιιλασμάα, είναι συνεπικεφαλής επιχειρηματικού κονσόρτιουμ που ίδρυσαν ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ και ο Φιλανδός πρόεδρος, Σαουλι Νιινίστο.
 
Για να παίξει και στις δύο πλευρές του σινο-αμερικανικού πολέμου η Nokia ακολουθεί την στρατηγική που ακολούθησε και η Φινλανδία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Συμμάχησε με τις ευρωπαϊκές χώρες, φροντίζοντας παράλληλα να κατευνάσει τον ανατολικό γείτονά της, τη Σοβιετική Ένωση. Η στρατηγική αποδίδει. Τον περασμένο Ιούλιο υπέγραψε συμφωνία για την παράδοση εξοπλισμού και υπηρεσιών αξίας 1,1 δισ. δολαρίων στην China Mobile, τη μεγαλύτερη βάσει συνδρομητών εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον πλανήτη. Τρεις εβδομάδες αργότερα υπέγραψε συμφωνία αξίας 3,5 δισ. δολαρίων για την πώληση εξοπλισμού 5G στην αμερικανική T-Mobile US.
 
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ