Αμφισβητείται το «στοίχημα» της Panasonic στην Tesla

Η Tesla Inc. και η Panasonic Corp. αναστέλλουν τα σχέδια για επέκταση του εργοστασίου των ΗΠΑ αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της αβέβαιης ζήτησης για ηλεκτρικά οχημάτα, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei την Πέμπτη. 
 
Οι δύο εταιρείες επρόκειτο να αυξήσουν τη χωρητικότητα 50% έως το 2020 στο ισοδύναμο των 54 γιγαβάτ-ωρών (GWh), αλλά τα οικονομικά προβλήματα τους ανάγκασαν να το ξανασκεφτούν, ανέφερε η Nikkei επικαλούμενη πηγές. Η Panasonic σκοπεύει επίσης να αναστείλει την προγραμματισμένη επένδυση στο εργοστάσιο μονάδων μπαταρίας της Tesla στη Σαγκάη και αντ' αυτού να παράσχει τεχνική υποστήριξη και ένα μικρό αριθμό μπαταριών από το υπάρχον «Gigafactory» της Tesla, ανέφερε η εφημερίδα.
 
Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν έως και 4,7%, φθάνοντας στα 263,20 δολάρια στις προ-συνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ. Μέχρι την Τετάρτη, οι μετοχές είχαν μειωθεί κατά 17% φέτος, εν μέσω σημείων επιβράδυνσης της ζήτησης στις ΗΠΑ για το Μοντέλο 3. Το δημοσίευμα της Nikkei προέκυψε μετά το κλείσιμο του χρηματιστήριο του Τόκυο.
 
Μια πτώση-ρεκόρ στις παραδόσεις της Tesla κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της ζήτησης για το Μοντέλο 3 sedan που ξεκίνησε να πωλείται λιγότερο από δύο χρόνια πριν. Ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας, Elon Musk, επανέλαβε την πρόβλεψή του για 360.000 έως 400.000 παραδόσεις οχημάτων το 2019, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, δεδομένης της προϊστορίας της εταιρείας να μην πετυχαίνει φιλόδοξους στόχους.
 
«Η Panasonic θα μελετήσει πρόσθετες επενδύσεις άνω των 35 GWh σε συνεργασία με την Tesla», δήλωσε η ιαπωνική εταιρεία σε απάντηση στο δημοσίευμα της Nikkei.
 
Στις ΗΠΑ, όπου το Μοντέλο 3 είναι διαθέσιμο από το 2017, τα φορολογικά κίνητρα έχουν μειωθεί, ενώ η εταιρεία έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη και την Κίνα για να παραδώσει γρήγορα τα αυτοκίνητα στους καταναλωτές. Το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, η Tesla παρέδωσε 63.000 οχήματα, από 90.966 στους τελευταίους τρεις μήνες του 2018.
 
Η επένδυση του προέδρου της Panasonic, Kazuhiro Tsuga, στην Tesla αποτέλεσε επίσης πηγή ανησυχίας, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία πέρασε από αυτό που ο Musk χαρακτήρισε «κόλαση της παραγωγής», όταν εντατικοποιήθηκε η παραγωγή του Μοντέλου 3 πέρυσι. Ενώ η παραγωγή στο Gigafactory στη Νεβάδα έχει βελτιωθεί και οι πωλήσεις έχουν ανέβει, η εταιρεία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σημαντικά κέρδη.
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού