ΔΝΤ: Απειλή για την οικονομική σταθερότητα οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπαίνουν οι μεγάλοι κολοσσοί τεχνολογίας, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση της εξουσίας των αγορών στα χέρια λίγων πολυεθνικών υπονομεύει την καινοτομία και συνιστά μείζονα απειλή για την οικονομική σταθερότητα.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ φουντώνουν τον διάλογο για την κυρίαρχη θέση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών όπως οι Google, Amazon, Apple και Facebook. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του υποστηρίζει ότι η ολοένα και μεγαλύτερη κυριαρχία αυτών των εταιρειών καθιστά πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν μια ύφεση. Το ΔΝΤ υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρότερης πολιτικής ανταγωνισμού, που να διασφαλίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν εμποδίζουν την είσοδο νέων ανταγωνιστών, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για αυστηρότερο διεθνές φορολογικό πλαίσιο, που θα θέτει στο στόχαστρο τα υπερβάλλοντα κέρδη.

Η μελέτη, που συμπεριλαμβάνεται στην εαρινή έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, δεν κατονομάζει συγκεκριμένες εταιρείες. Σύμφωνα με το Ταμείο, την τελευταία 20ετία ένας μικρός αριθμός παραγωγικών και καινοτόμων επιχειρήσεων κατάφεραν να συγκεντρώσουνυ υπερβολικά μεγάλη ισχύ. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, διαπιστώνει το ΔΝΤ και εν μέρει οφείλεται στην ανάπτυξη εταιρειών που εκμεταλλεύθηκαν άυλα στοιχεία ενεργητικού.

Εάν οι μεγάλοι κολοσσοί συνεχίσουν να ενισχύουν τη θέση τους, τότε «οι επενδύσεις θα αποδυναμωθούν, η καινοτομία θα επιβραδυνθεί, το εργατικό εισόδημα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και οι αρχές νομισματικής πολιτικής θα δυσκολευθούν ακόμη περισσότερο να σταθεροποιήσουν την οικονομική παραγωγή σε περίτπωση μιας μεγάλης επιβράδυνσης», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ