ΕΚΤ: Ανησυχεί για τις επιπτώσεις από τα χαμηλά επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι τα χαμηλά επιτόκια για μεγάλη περίοδο πλήττουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας του ΔΣ της Τράπεζας που έγινε τον Μάρτιο, αυξάνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
"Οι ανησυχίες εκφράστηκαν ότι με την πάροδο του χρόνου οι συνέπειες των επίμονα χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία των τραπεζών", αναφέρεται στα πρακτικά.

Αυτός ο φόβος δεν εμπόδισε κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας να υποστηρίξουν την πιθανή ημερομηνία πρώτης αύξησης του επιτοκίου το Μάρτιο του 2020.
 
Εν τω μεταξύ, το αρνητικό επιτόκιο κατάθεσης του -0,4% έχει στόχο να ενθαρρύνει τα ιδρύματα να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντί να σταθμεύουν τα χρήματα στην ΕΚΤ.
 
"Μέχρι στιγμής, η συντριπτική ΄επίσημη΄ άποψη της ΕΚΤ ήταν πάντα ότι τα αρνητικά επιτόκια ήταν καλά για την οικονομία, με σχεδόν καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες», σχολίασε ο οικονομολόγος της ING Bank Carsten Brzeski. "Το τελευταίο μέρος αυτής της άποψης έχει πλέον αρχίσει να διαφοροποιείται", πρόσθεσε.

 Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε τα πιθανά μέτρα που μπορούν να διατηρήσουν τις ευνοϊκές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία, ενώ παράλληλα θα μετριάσουν τις παρενέργειες, αν υπάρχουν».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες