ΔΝΤ: Υπερβαίνει το $1,5 τρισ. το παγκόσμιο κόστος διαφθοράς

Η μείωση της διαφθοράς επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισπράττουν περισσότερους φόρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο τονίζει πως το ετήσιο κόστος διαφθοράς υπερβαίνει τα 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο παγκόσμιος δανειστής εκτιμά ότι, μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, εκείνες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την δωροδοκία εισπράττουν κατά μέσο όρο 4,5% περισσότερα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ από ό, τι τα κράτη με διαφθορά.

"Το ετήσιο κόστος δωροδοκίας, μόνο, υπερβαίνει τα 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή περίπου το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ", δήλωσε η Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις παρατηρήσεις της για την προεπισκόπηση των εαρινών συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας με την Παγκόσμια Τράπεζα.
 
"Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι άλλες σοβαρές διαστάσεις του προβλήματος, όπου το ΔΝΤ έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 100 χώρες".

Το να επιτρέπεται η διαφθορά οδηγεί επίσης σε χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των οικονομιών χαμηλού εισοδήματος και των αναδυόμενων οικονομιών.

Η συνηθισμένη διαφθορά είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί, παγιδεύοντας πόλεις και ακόμη χώρες σε διαδεδομένη δωροδοκία, υπογραμμίζουν.
 
"Ένας δημόσιος υπάλληλος θα είναι πιο επιρρεπείς να δεχθεί δωροδοκία όταν ΄όλοι΄ παίρνουν δωροδοκίες», αναφέρει η έκθεση.

Καθώς οι περιπτώσεις διαφθοράς αυξάνονται σπάνια, ο πειρασμός αποδοχής μιας δωροδοκίας αποδυναμώνεται καθώς αξιωματούχοι όλο και περισσότερο φοβούνται μήπως εντοπιστούν. "Έτσι, η διαφυγή από την παγίδα της μεγάλης διαφθοράς είναι δύσκολη", αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, επικαλούμενοι τη Γεωργία, τη Λιβερία και τη Ρουάντα ότι έχουν σημειώσει πρόοδο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Γεωργία κατατασσόταν στα πιο διεφθαρμένα έθνη του κόσμου μέχρι το 2003. Αλλά μέχρι το 2008 η καταπολέμηση της δωροδοκίας είχε ενισχύσει τα φορολογικά της έσοδα στο 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 12%, σύμφωνα με την έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε., ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους