Μέι: Φλερτάρει με Κόρμπιν και μαλακό Brexit

Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται σκέφτηκε η Τερέζα Μέι, που όπως φαίνεται αποφασίζει να αλλάξει άρδην την έως τώρα στρατηγική της και να κόψει τους δεσμούς με τους σκληροπυνηνικούς ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της, «φλερτάροντας» με την αντιπολίτευση και ένα σαφώς πιο «μαλακό» Brexit. Πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου, το οποίο δεν είναι σαφές εάν μπορεί να άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχει παγιδευθεί η χώρα, ενώ προκαλεί την οργή πολλών στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος.

Ύστερα από μία σύσκεψη με τους υπουργούς της, που διήρκεσε επτά ώρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει μία συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα, μία προσέγγιση η οποία θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα πιο στενά «δεμένη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδό της. Αν και μία τέτοια συμφωνία- εφόσον επιτευχθεί- θα μπορούσε να κερδίσει τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων, που σήμερα αδυνατεί να δώσει το «πράσινο φως» σε οποιαδήποτε εναλλακτική της έχει παρουσιαστεί, μπορεί επίσης να πυροδοτήσει «εμφύλιο» στους Τόρις, όπως προειδοποιούν σήμερα οι Financial Times.

«Η Τερέζα Μέι πυροδότησε τον εμφύλιο των Συντηρητικών για την Ευρώπη προτείνοντας να συνεργαστεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν για να άρει το αδιέξοδο του Brexit. Ανοίγει έτσι την πόρτα σε μία συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.» γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.

To εάν τελικά οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Και τούτο γιατί η Μέι ξεκαθάρισε πως το όποιο κοινό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την 585 σελίδων Συμφωνία Αποχώρησης, που η ίδια διαπραγματεύθηκε με τους 27. Στόχος της είναι όλα να προχωρήσουν με υψηλότερες ταχύτητες και η χώρα να εξέλθει από την κοινότητα πριν από τις 22 Μαΐου, ώστε να μην χρειαστεί να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές.

Δεν έχει, όμως, να πείσει μόνο τον Κόρμπιν. Θα πρέπει να πείσει και τους Ευρωπαίους να της δώσουν την νέα παράταση, αλλά και η παράταση αυτή να είναι πάλι σύντομη. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών, έχει ξεκαθαρίσει πως για να γίνει κάτι τέτοιο δεκτό από τους 27 θα πρέπει να υπάρξει μία σημαντική πολιτική εξέλιξη και το Λονδίνο να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο ως προς το πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει την παράταση. Η Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζει να έχει κάτι συγκεκριμένο να πει πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Απριλίου, αφού η υφιστάμενη παράταση εκπνέει δύο ημέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές κανείς δεν μπορεί ακόμη και τώρα να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας εξόδου χωρίς συμφωνία σε εννέα ημέρες από τώρα. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε έντονες αναταράξεις στις αγορές, αλλά και ενδεχομένως προβλήματα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως προειδοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Οι ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν το εφιαλτικό σενάριο. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές