Νέα καμπάνα €1,49 δισ. στην Google από Κομισιόν

Πρόστιμο €149 δισ., το τρίτο κατά σειρά, επέβαλε την Τετάρτη 20 Μαρτίου η Κομισιόν στη Google και ανακοίνωσε η αρμόδια Επίτροπος Μαγκρέτ Βέσταγκλερ, για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ σε σχέση με τη διαφημιστική της πολιτική.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το ποσοστό της Google στην αγορά των online διαφημίσεων φτάνει το 72% στην ΕΕ και κατά την Κομισιόν εμποδίζει τις ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν άλλους `ενδιάμεσους διαφημίσεων` αντί της Google. Κατά την Κομισιόν η Google επιβάλει ρήτρες αποκλειστικότητας στις ιστοσελίδες και εμποδίζει την είσοδο των ανταγωνιστών της στην αγορά.

Η Επίτροπος  υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι η Κομισιόν επέβαλε σήμερα στην Google "πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. Ευρώ για παράνομη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διαμεσολάβησης διαφημίσεων αναζήτησης στο διαδίκτυο. προστατεύεται από τις ανταγωνιστικές πιέσεις, επιβάλλοντας αντίθετους στον ανταγωνισμό συμβατικούς περιορισμούς σε δικτυακούς τόπους τρίτων μερών, γεγονός το οποίο είναι παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, η παράβαση διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια και εμπόδισε άλλες εταιρείες να ανταγωνίζονται επί της ουσίας και να καινοτομούν - πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού".

Κατά την Κομισιόν, από το 2006, η Google συμπεριέλαβε στις συμβάσεις της ρήτρες αποκλειστικότητας. Αυτό σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων  απαγορεύονταν να τοποθετούν διαφημίσεις αναζήτησης από ανταγωνιστές στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η απόφαση αφορά εκδότες των οποίων οι συμφωνίες με την Google απαιτούσαν τέτοια αποκλειστικότητα για όλους τους ιστοτόπους τους.

Από τον Μάρτιο του 2009, η Google άρχισε σταδιακά να αντικαθιστά τις ρήτρες αποκλειστικότητας με λεγόμενες ρήτρες "Premium Placement". Οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων αναγκάζονταν να κρατάνε τον πιο κερδοφόρο χώρο στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης για τις διαφημίσεις για την Google. Ως αποτέλεσμα, ο κάθε ανταγωνιστής της Google εμποδιζόταν να τοποθετήσει τις διαφημίσεις αναζήτησης στα πιο ορατά σημεία των σελίδων.

Από τον Μάρτιο 2009, η Google περιελάμβανε επίσης ρήτρες που απαιτούσαν από τους ιδιοκτήτες σελίδων να ζητούν γραπτή έγκριση από την Google προτού προβούν σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται ανταγωνιστικές διαφημίσεις.

Οι πρακτικές της Google συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Google στην αγορά διαμεσολάβησης διαδικτυακής αναζήτησης, εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό επί της ουσίας.

Η σημερινή απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά διαμεσολάβησης διαφήμισης μέσω διαδικτύου στον ΕΟΧ τουλάχιστον από το 2006. Αυτό βασίζεται κυρίως στα πολύ υψηλά μερίδια αγοράς της Google που υπερβαίνουν το 85% για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου. Η αγορά χαρακτηρίζεται επίσης από υψηλά εμπόδια εισόδου. Αυτές περιλαμβάνουν πολύ σημαντικές αρχικές και συνεχείς επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της γενικής τεχνολογίας αναζήτησης, μιας πλατφόρμας διαφήμισης αναζήτησης και ενός αρκετά μεγάλου χαρτοφυλακίου εκδοτών και διαφημιζόμενων.

Η Google έχει καταχραστεί αυτή την κυριαρχία στην αγορά εμποδίζοντας τους αντιπάλους της να ανταγωνίζονται στην αγορά διαμεσολάβησης διαδικτυακής αναζήτησης, διαπιστώνει η Κομισιόν. Η συμπεριφορά της Google βλάπτει τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές και "καταπνίγει την καινοτομία". "Οι ανταγωνιστές της Google δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν και να προσφέρουν εναλλακτικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε απευθείας σύνδεση αναζήτησης με αυτές της Google" και "ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων είχαν περιορισμένες επιλογές για τη δημιουργία εσόδων σε αυτούς τους ιστότοπους και αναγκάστηκαν να βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο Google".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ