Deutsche Bank και Commerzbank αρχίζουν διαπραγματεύσεις για συγχώνευση

Οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank επιβεβαίωσαν σήμερα πως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με σκοπό την συγχώνευσή τους, αν και προειδοποίησαν πως δεν είναι βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας, ενώ αναλυτές δείχνουν να αμφιβάλλουν σχετικά με τα οφέλη μιας τέτοιας συγχώνευσης.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να βλέπει θετικά την προοπτική συγχώνευσης, με δεδομένη την ανησυχία σχετικά με την επιβίωση της Deutsche Bank, η οποία έχει δώσει μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμα κέρδη, αρχής γενομένης από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας κατέχει ακόμη το 15,5% της Commerzbank, έπειτα από το "bail out" που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και, σε περίπτωση συγχώνευσης, θα μπορούσε να κρατήσει το 5%, ενώ η Deutsche Bank έχει στο χρηματιστήριο διπλάσια αξία από τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ της Commerzbank. Η κυβέρνηση επιθυμεί ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα πρωταθλητή στην στήριξη της στραμμένης στις εξαγωγές οικονομίας, κυρίως σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα και τις εργαλειομηχανές. Επίσης θέσει να κρατήσει την ειδικότητα της Commerzbank –την χρηματοδότηση δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας- σε γερμανικά χέρια.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς όσο και ο Υφυπουργός και πρώην στέλεχος της Goldman-Sachs Γιεργκ Κούκις έχουν δηλώσει κατ` επανάληψη ότι «η Γερμανία χρειάζεται ισχυρές τράπεζες», ότι η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή σε όλες τις οικονομικά συνετές επιλογές» και ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις πλευρές.

Το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών θεωρείται ανοιχτό,  η Deutsche Bank στην σχετική ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συνομιλίες «προκειμένου να εξεταστούν όλες οι στρατηγικές επιλογές και να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία της τράπεζας», ενώ η Commerzbank αναφέρεται σε «διαπραγματεύσεις ανοιχτού αποτελέσματος για μια ενδεχόμενη συγχώνευση».

Επιπλέον, σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους, η DB επισημαίνει ότι θα επιδιωχθούν λογικές επιλογές προκειμένου να αξιοποιηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε το 2018, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν είναι σαφές εάν τελικά θα υπάρξει συναλλαγή, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολλοί οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι οι οποίοι να εμποδίσουν ένα τέτοιο βήμα.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση πάντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές κόστους, κυρίως με κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων, αλλά, όπως προειδοποιούν τα συνδικάτα, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει ασκήσει πίεση προς τις δύο τράπεζες να ξεκινήσουν σύντομα τις συνομιλίες - ιδανικά πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η ανησυχία της κυβέρνησης αφορά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν διαθέτει μια μεγάλη διεθνή τράπεζα, απέναντι κυρίως στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη